Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

A Biden-adminisztráció szegényített urántartalmú lőszereket küld Ukrajnának – közölte a Reuters bennfentes forrásokra hivatkozva. A küldemény a legközelebbi katonai támogatási csomag keretében érkezik Ukrajnába, ami azonban különösen érdekes, hogy a lőszerek az amerikai ABRAMS A1 tankokkal kompatibilis, amelyeket a hírügynökség szerint a következő hetekben szállítanak Ukrajnába.

 

A szegényített urán az urándúsítás mellékterméke, az ezt tartalmazó lőszerekről azt érdemes tudni, hogy viszonylag gyengén sugárzó, atomerőművekben már „megfáradt” uránt tartalmaznak. Nem a radioaktivitása miatt alkalmazzák a hadászatban, hanem az urán nagy sűrűsége miatt, aminek köszönhetően az ilyen lőszer jóval nehezebb, vagyis sokkal nagyobb kinetikus energiával rendelkezik a kilövése után. Így páncéltörő és pusztító hatása is jóval nagyobb.

 

Amerika nem az első a sorban, amely ilyen fegyvereket szállít Ukrajnának. Az év elején a britek lépték át ezt a vörös vonalat, mikor Challenger 2 tankjaikkal együtt uránmagos lőszert is küldtek Kijevnek.

 

 hirdetes_810x300  

Ahogy az akkori brit, a mostani amerikai lépés is várhatóan komoly feszültséget fog kelteni az USA és Oroszország között, nem beszélve a közvéleményről, amelynek egy része kifogásokat fog emelni a lőszer radioaktív tulajdonsága miatt.

 

Az egy másik érdekes momentuma a háborúnak, hogy korábban az USA a nemzetközileg betiltott kazettás lőszereket is adott át Ukrajnának, amelynek használatával az oroszokat hosszú hónapokon keresztül vádolták. De mivel most az USA-ról volt szó, a tiltakozások és rosszallások gyorsan lekerültek a címlapokról.

 

Maga a szegényített uránt tartamú lőszerek használata nem annyira veszélyes, mint a neve sugallja, de ettől még lehet kockázatos. Maga a lőszer komoly veszélyt nem jelent az emberi egészségre (nyilván bizonyos érintkezési határokon belül), a becsapódása után keletkező uránpor lenyelése és belélegzése ugyanakkor súlyos következményekkel járhat, beleértve a daganatos megbetegedést és születési rendellenességeket az utódoknál.

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a volt Jugoszláviában, Kuvaitban, Irakban és Libanonban végzett tanulmányok szerint az ott alkalmazott urántartalmú lőszerek nem okoztak sugárzásveszélyt a lakosságra nézve még a környezetben szétszóródva sem.

 

Ennek ellenére a harctéren bevetett uránmagvas lőszerek várhatóan komoly kihívást jelentenek majd a hatalmas mezőgazdasági termelőkapacitásokkal rendelkező Ukrajnában. Bár ez csak egy újabb feladat a sorban a kazettás bombák, más fel nem robbant lövedékek és aknák eltávolítása után.

 

Nem mellékes, hogy az új Ukrajnának szánt katonai támogatási csomagot az amerikai elnök segélyfinanszírozási keretéből pénzeli, ami lehetővé teszi, hogy republikánus többségű kongresszus engedélye nélkül adja át az USA forrásait egy másik országnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!