Nyitókép: Dmitri Lovetsky via stern.de

 

Szinte az összes felnőttkorú orosz (89%) tud a Wagner katonai magáncég vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a haláláról, de a katasztrófa okairól rendkívül megoszlóak a vélemények. A mindmáig legmegbízhatóbbnak tartott független orosz Levada Központ felmérése szerint a válaszadók negyede hajlamos azt hinni, hogy egyszerű tragikus balesetről van szó, míg minden ötödiknek a hatóságok (azaz az elnök) bosszúja sejlik fel a Wagner vezérének halála mögött. 16 százalék gondolja úgy, hogy Prigozsin maga rendezte meg a katasztrófát, és ismeretlen helyen életben van. A felmérésből nem derül ki, hogy az így vélekedők ismerik-e azt a Twitter-üzenetet, amit a Wagner-csoport tett közzé, és amiben a zsoldosvezér valahonnan Afrikából közli, hogy köszöni, és él és virul.

 

A legvadabb elmélet követői a középkorúak (25-39 évesek), akiknek ötöde sejti úgy, hogy Prigozsin rendezte meg a repülőgép-szerencsétlenséget. A válaszadók további 16 százaléka külföldi titkosszolgálatok kezét sejti az eset mögött, de nem tudja megmondani, hogy nyugati, ukrán vagy közös merényletről volt-e szó. A 18 és 24 év közötti fiataloknak csak 9 százaléka vevő erre a verzióra. A baleset lehetőségét hajlamosabbak elfogadni azok, akik az eset részleteinek ismerete nélkül értesültek Prigozsin haláláról (29%). Köztük vannak az idősebb generáció tagjai, a televíziós információforrásban megbízók, és azok, akik általában helyeslik az elnök tevékenységét, függetlenül a Prigozsin-ügytől.

 

A hatóságokat, vagyis az elnököt és/vagy az FSzB-t és a vezérkart hibáztató válaszadók a még elérhető nemzetközi hírforrások fogyasztói. Ide tartoznak a Telegram-csatornákat és a közösségi médiát használók, de azok is, akik általában bírálják az elnök tevékenységét, a katasztrófától függetlenül. Június óta nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik helyeslik Jevgenyij Prigozsin tevékenységét (39%), míg ellenzőinek aránya nem változott, és halála után is megmaradt 37%-on.

 hirdetes_810x300  

 

Prigozsint augusztus 29-én temették el egy szentpétervári magántemetőben, állami szertartás nélkül, ami katonai tevékenysége miatt járt volna neki. A neki tavaly adományozott ‘Orosz Föderáció Hőse’ kitüntetés több más civil díjazott esetében is állami vagy katonai tiszteletadással járt.

 

A temetéssel kapcsolatban napvilágra került tények és az uralkodó vélekedések szerint a szertartás megszervezése az elnöki adminisztráció és a különleges szolgálatok feladata volt úgy, hogy az esemény ne váltsa ki polgárok tömeges és spontán összejövetelét. Ezt a célt teljesítették is, és Prigozsint különösebb feltűnés nélkül temették el.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!