Nyitókép: Getty Images

 

Az orosz erők idejük és erőforrásaik 60%-át fordították az első védelmi vonal kiépítésére, és csak 20%-át a második és harmadik védelmi vonal kiépítésére. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint ezt Olekszandr Tarnavszkij, a tavrijszki hadműveleti-stratégiai haderőcsoport parancsnoka mondta a The Observernek adott interjújában, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg jelenleg az áttörés mindkét oldalán előrenyomul és megerősíti pozícióit.

 

„Véleményem szerint az oroszok azt hitték, hogy az ukránok nem jutnak át ezen a védelmi vonalon. Több mint egy évig készítették elő. Mindent megtettek annak érdekében, hogy jól felkészítsék ezt a területet”

 

– mondta Tarnavszkij.

 

 hirdetes_810x300  

Az első és a második védelmi vonal

 

Szerinte az ukrán fegyveres erők jelenleg az első és a második védelmi vonal között vannak. „Az offenzíva középpontjában most fejezzük be azoknak az ellenséges egységeknek a megsemmisítését, amelyek fedezéket nyújtanak az orosz csapatok visszavonulásának a második védelmi vonaluk mögé” – mondta.

 

Tarnavszkij hangsúlyozta, hogy az ellentámadást egy hatalmas aknamező korlátozta. Mögötte az orosz csapatok „csak álltak és várták az ukrán hadsereget”, miközben megsemmisítették az ukrán felszerelést.

 

„Amint felbukkant ott bármilyen technika, az oroszok azonnal lövöldözni kezdtek és megsemmisítették. Ezért az aknamentesítést csak a gyalogság végezhette, éjszaka”

 

– hangsúlyozta.

 

Leküzdött aknamező

 

Most, hogy leküzdötték az aknákat, az oroszok kénytelenek manőverezni és átcsoportosítani erőiket. „Az ellenség nemcsak Ukrajnából von ki tartalékokat, hanem Oroszországból is” – hangsúlyozta Tarnavszkij.

 

Abban azonban biztos, hogy az oroszok előbb-utóbb kifogynak erőikből, ami lehetővé teszi az ukrán erők gyorsabb előretörését. Most, hogy az aknamezőt áttörték, az oroszok sokat veszítettek előnyükből. „Nagy különbség van az első és a második védelmi vonal között” – mondta Tarnavszkij.

 

Kifejtette, hogy a második vonal nincs olyan jól kiépítve, így az ukránok használhatják a felszereléseiket, bár még mindig vannak aknamezők.

 

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy minél közelebb van Ukrajna a győzelemhez, annál nehezebb lesz.

 

„Miért? Mert sajnos a legerősebbeket és a legjobbakat veszítjük el. Tehát most bizonyos területekre kell összpontosítanunk, és el kell végeznünk a munkát. Bármilyen nehéz is lesz mindannyiunk számára, meg kell próbálnunk elérni a célt”

 

– zárta szavait Tarnavszkij parancsnok.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!