Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Florian Schroetter, file

 

Németországban már belbiztonsági eszközökkel próbálják útját állni az AfD „szélsőjobboldalinak” tartott (bizonyos elemeiben tényleg az) pártot, Spanyolországban pedig ha nem is a vártnak megfelelő, de nagy sikert aratott a VOX konzervatív párt. Európa lassan, de jobbra tolódik, és ez már Ausztriában is érzékelhető. A legutóbbi felméréseken 30 százalékra mérték az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ).

 

Ezzel a harminc százalékkal pedig a legnépszerűbb párttá lépett elő a mezőnyben, maga mögé utasítva a szociáldemokrata SPÖ-t (23 százalék) és az Osztrák Néppártot (/ÖVP/ 22 százalék). A Zöldek mindössze 10 százalékon állnak.

 

Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi osztrák kormány pártjai csak a szavazatok 32 százalékát kapnák meg, ha most zajlanának a választások.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérések azt sugallják, hogy az egyetlen életképes kormánykoalíció az ÖVP és az FPÖ szövetségéből adódna. Volt már ilyen 2018-2019-ben, aminek az FPÖ akkori elnöke, Heinz-Christian Strache úgynevezett Ibiza-botránya vetett véget. A botrány lényege az volt, hogy Strache elképesztően kényes információkat kotyogott ki beépített provokatőröknek, akik az egészet videóra vették. Az ügy miatt darabjaira hullott az osztrák kormánykoalíció, az FPÖ pedig évekre parkolópájára került. Igaz, később jelentek meg oknyomozások, amelyek rávilágítottak, hogy az egész fedett akció mögött Németországot kellett sejteni.

 

Az FPÖ jelenlegi pozíciója nagyon hasonlít az AfD-re. A mainstream pártok fogadkoznak, hogy nem paktálnak le velük, de valójában minél jobban tiltakoznak, a „szélsojobbosok” annál népszerűbbek és egyúttal annál megkerülhetetlenebbek.

 

Ausztria viszont abban különbözik az AfD-től, hogy míg az AfD-t tartományi szinten is elszigetelik, az FPÖ és az ÖVP Ausztria 9 tartományából háromban már koalícióban működik együtt.

 

Az FPÖ ellenzi Ukrajna parttalan katonai támogatását, népszavazást írna ki a szankciókról, és azzal vádolja a mainstream pártokat, hogy szembementek Ausztria semlegességi politikájával.

 

Körkép.sk, Rmx.news

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.