Nyitókép forrása: PAP/Vitaliy Hrabar

 

Ukrajna nemrég bejelentette, hogy büntetőeljárás alá vonná azokat a férfiakat, akik a hadkötelezettség elkerülése érdekében külföldre menekültek. A lengyel Rzeczpospolita szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte Ukrajna állambiztonsági szolgálatainak, hogy minden egyes hadkötelesség alóli alkalmatlansági felmentést ellenőrizzenek 2022-ig, az invázió kezdetéig visszamenőleg.

 

Az ukrán elnök azt is bejelentette, hogy „részletesen górcső alá veszik” azon ukrán férfiak listáját, akik megvesztegetés útján szereztek felmentést vagy alkalmatlanságot igazoló orvosi végzést.

 

Zelenszkij pártjának (Nép Szolgája) parlamenti frakciójának vezetője, David Arachamia pedig kijelentette, hogy helyes lépés lenne kérvényezni azoknak az ukránoknak a kiadatását, akik a háború elől nyugati országokba menekültek, és felelősségre kell őket vonni a sorozás szándékos elkerülése miatt. 

 

 hirdetes_810x300  

Ez pár napja volt. Azóta megszülethetett a sorozás elől megvesztegetés útján külföldre menekülő férfiakat összesítő lista, és a lengyelek el is kezdték felkutatni és Ukrajnának kiszolgáltatni a Kijev szerint az országot illegálisan elhagyókat.

 

A Rzeczpospolita információi szerint az orosz-ukrán háború kitörése óta (2022. február 24.) 2023. augusztus 31-ig bezárólag 2,8 millió 18 és 60 év közötti ukrán állampolgár lépte át a lengyel határt, ebből 80 ezer volt a hadköteles korú férfi. 

 

A dolog érdekessége, hogy Ukrajnának nemzetközi elfogatóparancsot kell kiadnia minden egyes személy ellen, akit haza akarnak parancsolni, akik ezt követően az Interpol rendszerébe kerülnek, és az elfogatóparancs alapján a lengyel hatóságok léphetnek.

 

A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy Lengyelország pár migránsok csempészésével foglalkozó ilyen személyt már át is adott az ukránoknak. A bliccelők most a Dnyepernél teljesítenek szolgálatot.

 

Ukrajnában is felpörögtek az események, egyes szakértők szerin Kijev egyre jobban a teljes mozgósítás felé mozdul el. Az északnyugat ukrajnai Lviv városában (Lemberg) letartóztattak egy 26 éves ingatlanügynököt, aki 3,5 ezer dollárért csempészett hadköteles korú férfiakat külföldre. Volhíniában elítéltek egy férfit, mert megpróbálta lefizetni a határőröket, hogy Lengyelországba jusson a háború elől. Odesszában pedig egy 32 éves férfin kattant a bilincs, mert feleségül vett egy 56 éves rokkant hölgyet – az a férfi, aki felesége súlyos egészségkárosult, mentesül a sorozás alól.

 

Közben Kijevben sorra szüntetik meg a hadkötelezettség alól mentességet jelentő kategóriákat, például bizonyos betegséggel rendelkezők is behívhatók katonának (már a tuberkolózis, a HIV, korlátozott pszichológiai problémák vagy a hepatitisz sem kifogás). Az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottsága pedig elkezdte firtatni, miért emelkedett egyetlen év alatt háromszorosára a második és harmadik diplomát szerző egyetemi diákok száma – az egyetemi képzés is mentességet biztosított. Az Ukrinform közlése szerint 60 ezer férfi használta fel a továbbtanulást a sorozás elkerüléséhez.

 

Mindez arra utal, hogy az ukrán veszteségek nagyon nagyok a fronton.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!