Nyitókép forrása: canva.com

 

A brit parlament védelmi bizottságának elnök, Tobias Ellwood a Liga.net-nek adott interjújában arra utalt, hogy Ukrajnának nem feltétlenül kellene a Krím visszafoglalásában gondolkodnia. Ennek pedig több oka is van.

 

„Elérhető célokat kell megfogalmazni. Ukrajna kontinentális területei felszabadítása teljességgel lehetséges. A Krím felszabadítása azonban már más téma. Már csak az ott lévő orosz katonák száma miatt is. De azért is, mert a félsziget annexiója eltávolította a krími lakosságot Ukrajnától”

 

fogalmazott a politikus.

 

Ellwood szerint Ukrajnának „finomabb módszereket kell alkalaznia” a Krím visszaszerzése kapcsán.

 hirdetes_810x300  

 

„Én megértem Zelenszkij elnök elvárását. Azt mondja, azt akarja, hogy az egész országot felszabadítsák. És én ezzel egyet is értek. De a véleményem az, hogy a Krím esetében finomabb stratégiára lenne szükség. Ott van például a második világháború és Nyugat- illetve Kelet-Németország esete. Nyugat-Németországnak javult a helyzete, a gazdaság növekedésnek indult, mindenki szabad volt. És hogyan éltek Kelet-Németországban?”

 

mondta Elwood, aki szerint a Krím lakosai ugyan visszatérhetnek „az ukrán zászló alá”, de „annak meg kell teremteni a feltételeit is”.

 

 „Ha Ukrajna képes lesz kiszorítani az orosz erőket, stabilitást teremteni, talpra állítani gazdaságát, belépni az EU-ba és a NATO-ba, akkor a krími emberek majd mondják, ‘Nem akarunk az oroszokkal élni. Miért nem térünk vissza Ukrajnába?’. Ezért azzal kéne őket meggyőzni, hogy Ukrajna megmutatja saját hosszú távon sikeres történetét.”

 

A fenti kijelentések lényege, hogy Ukrajna mondjon le a Krím visszaszerzésének elvárásáról, ami az egyik fő kerékkötője a fegyverszüneti tárgyalások megkezdésének (de nem az egyetlen), és ha gondolna is a Krím visszaszerzésére, az csak sok év múlva lehetséges, majd valamikor Ukrajna EU- és NATO-tagságát követően – ami az optimista előrejelzések szerint is minimum 15 év.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.