Nyitókép: Alexander Zemlianichenko/AP

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptemberben találkozni szeretne Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai orosz katonai agresszióhoz szükséges további fegyverek szállításáról szóló megállapodás kapcsán. Erről a The New York Times (NYT) számolt be hétfőn meg nem nevezett amerikai és szövetséges forrásokra hivatkozva.

 

A NYT szerint Kim Dzsongun valószínűleg felfegyverzett vonaton utazik majd az észak-koreai Phenjanból az orosz Vlagyivosztokba, ahol Putyinnal találkozik. Meg nem nevezett források azt is állítják, hogy az észak-koreai vezető akár Moszkvába is mehet, bár ez még nem biztos.

 

Források szerint Putyin tüzérségi lövedékek és páncéltörő rakéták szállításáról akar megegyezni Kimmel. Cserébe Oroszország fejlett technológiát kínálna Észak-Koreának műholdakhoz és nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz.

 hirdetes_300x300  

 

Várhatóan mindkét vezető részt vesz a Keleti Gazdasági Fórumon, amelyet szeptember 10–13-ra terveznek a vlagyivosztoki Távol-keleti Szövetségi Egyetemen.

 

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország előrehaladást ért el az Észak-Koreával folytatott titkos tárgyalásokon, amelyek célja hadianyag beszerzése az Ukrajna elleni háborúhoz. Szerinte az új hírszerzési információk azt mutatják, hogy az orosz elnök és az észak-koreai vezető levelet váltott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!