Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia felkerült a New York Times hasábjaira. A meghatározó, de nem épprn objektivitásáról híres amerikai lap szerint a szlovákiai előrehozott választások az Ukrajna mögötti európai egység és az ezt aláásni akaró orosz szándék próbatétele lesz, hiszen a választások befutója (a Smer – a szerk.) leállítaná a fegyverszállítmányokat Ukrajnába.
A cikk egyébként nem ad mélyebb betekintést az olvasónak a szlovákiai helyzetről, sőt, meg sem említi a választói elégedetlenséget vagy az emberek problémáját. Csak annyira futotta tőle, hogy azt a benyomást próbálja kelteni, hogy ha a Smer győz, az csakis az orosz propagandának lesz köszönhető. Ennek alátámasztására pedig olyan személyeket keresett meg a cikk szerzője, mint a saját hangjába szerelmes Rastislav Káčer, aki gyermek módjára színezi a közelmúlt eseményeit. Mindenesetre, keresve sem találhatott volna a NYTimes újságírója jelentéktelenebb, és a jelenlegi helyzetért felelősebb embert Káčernél. Nézzük.

 

A NYTimes szerint Szlovákia Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója, de ez a választásokkal megváltozhat. A lap úgy véli, hogy bár Szlovákia kis ország, de olyan kis tégla lehet, ami nélkül összedől az Ukrajnát támogató egység épülete.

 

„A választásokon nem csak az dől el, hogy ki kormányozzon a nem egész hatmilliós kis közép-európai országban, hanem azt jelzi majd, hogy bekerül-e a politikai fősodorba az Ukrajna támogatása szembeni ellenállás, ami jelenleg Európa-szerte a politikai perifériára szorul”

 

írja a NYTimes. A cikkben Robert Ficot úgy mutatják be, mint aki leállítaná a fegyverszállítmányokat Ukrajna irányába, elítéli az oroszellenes szankciókat és sértegette a NATO-t.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai lap azonban nem csak emiatt aggódik, hanem azért is, mert Szlovákia semlegesebb politika mellett dönthet a Smer győzelmével, és ami nyilván még fájóbb az amerikai mainstreamnek, ez „véget vetne Orbán Viktor elszigeteltségének” is.

 

„Fico és a kijevi kormánnyal ellenséges szélsőjobboldali pártok jó eredménye a választásokon valószínűleg Moszkvával inkább rokonszenvező semleges irányba mozdítaná el Ukrajna eddigi egyik legkitartóbb támogatóját. Szlovákia volt az első ország, amely légvédelmi rakétákat (az ország egyetlen S-300-as légvédelmi rendszerét – a szerk.) és vadászgépeket küldött (13 MiG-29-est, alkotmányellenesen – a szerk.). Ezzel ráadásul véget érne Orbán Viktor magyar kormányfő elszigetelődése is, mivel eddig az EU és a NATO egyetlen olyan vezetője volt, aki határozott Ukrajna támogatása ellen szólalt fel”

 

fogalmaz a lap, némileg torzítva a tényeket, ugyanis Magyarország a katonai, eszkaláló hatású támogatás ellen szólal fel.

 

A helyi viszonyokat abszolút rosszul felmérő szerző ezt követően a szlovák belpolitika egyik leghangosabb, de szégyenszemre végül mégis távozni kényszerülő, arroganciájáról híres volt külügyminisztert, Rastislav Káčert szólította meg, aki a következőket mondta – szinte már temetve a választásokat:

 

„Oroszország örül. Szlovákia sikertörténet a propagandája számára. Keményen és nagyon sikeresen dolgozott azon, hogy hazámat ékként használja Európa megosztására”

 

mondta Káčer. Az persze nem került bele a cikkbe, hogy Káčer azon politikusok egyike, aki arrogáns, radikálisan magyargyűlölő és atlantista retorikájával valósággal hergelte a háború helyett békét akaró tömegeket Szlovákiában, aki sértegette az embereket, amiért nem azt a washingtoni nótát fújták pontosan úgy, ahogy ő. Káčer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felerősítse Fico narratíváját. 

 

De lehet ezt még fokozni. Több hónappal ezelőtt Káčer és Jaroslav Naď, az egykori, rossz emlékű Heger-kormány két legkeményebb atlantistája, Nagymihályon tartott fórumot, ahol vitapartnerek és műsorvezetői keresztkérdések nélkül próbálták propagálni a háború fenntartását és Ukrajna felfegyverzését – nem mellesleg, magyar revízió belengetésével. A helyszínre érkező békepárti (nyilván voltak oroszbarátok is köztük) pedig kifütyülték őket. Naď a katonai hírszerzéssel fenyegetőzött, Káčer pedig páviánnak nevezte a háborút ellenzőket. Hogy adta ezt el a volt külügyminiszter a NYTimesnak?

 

Káčer azt állította az amerikai lapnak, hogy oroszbarát motorosbanda zavarta meg a fórumot, akik üvöltözve és köpködve rontottak fel hozzájuk a színpadra. Az beszélgetést élőben közvetítették, így nem nehéz megállapítani, hogy Káčer alaposan kiszínezte az eseményeket.

 

A NYTimes idézi Jaroslav Naď volt védelmi minisztert, mint Ukrajna felfegyverzésének támogatóját, aki szerint a Smer Moszkva trójai falova, és hogy nem hitelesített források szerint a Smer pénzt kapott Oroszországtól a kampányára. A lap csak épp azt felejtette el hozzátenni, hogy Naď indul a választásokon, tehát az ilyen kijelentések valóságtartalmával és jelentőségével is csínján kellene bánni.

 

Ennyit tehát a szlovákiai választások amerikai értelmezéséről. Kiválasztott, az amerikai külpolitika iránt száz százalékban elfogult lejárt szavatosságú politikusokat kérdeznek körbe, akiktől nyilvánvaló, hogy pontosan azt fogják felelni, amit Washingtonban hallani akarnak. Igaz, idézték Ľuboš Blahát is, ám egy megrögzött marxista inkább csak a kívánt hatás ráerősítésére alkalmas.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.