Nyitókép: Brendan Smialowski/Pool via AP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereg elleni ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta szerdán Kijevben tett látogatása során.

 

„Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során” – jelentette ki Blinken ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén.

 

Mint mondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése. Hozzátette: ezzel akarják elejét venni annak, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.

 hirdetes_300x300  

 

Kuleba a kijevi vezetés fő szövetségesének számító Egyesült Államokkal fenntartott jó kapcsolatot méltatta. A két miniszter közösen rótta le tiszteletét az elesett ukrán katonák emléke előtt a Kijev határában lévő egyik katonatemetőben.

 

Amerikai értesülések szerint Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik, és bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy ezek a segélyek nem lesznek hatással „a különleges katonai művelet” eredményére. Hozzátette: Moszkva úgy véli, hogy Washington folytani fogja az ukrán hadsereg támogatását, hogy „az utolsó ukránig folytassa ezt a háborút”.

 

Az amerikai külügyminiszter Mette Frederiksen dán kormányfővel is találkozott Kijevben. Blinken köszönetet mondott Frederiksennek, amiért Dánia felajánlott F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának, és vezeti az ukrán pilóták átképzését segítő államok csoportját – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!