Nyitókép: Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

 

Ukrajna új védelmi minisztere, Rusztem Umerov szerdán megfogadta, hogy Ukrajna visszaszerzi az orosz katonai ellenőrzés alatt álló összes területét.

 

„Mindent megteszek Ukrajna győzelméért, a lehetségest és a lehetetlent is, amikor felszabadítjuk országunk minden centiméterét és minden állampolgárát” – mondta Umerov a Facebookon közzétett bejegyzésében.

 

„Visszaadjuk a normális és méltó életet az ukrán városokba, amelyeket sajnos ideiglenesen elfoglaltak. Tudjuk, hogy ott várnak ránk az emberek” – írta az új miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán parlament szerdán jóváhagyta Umerov védelmi miniszteri kinevezését. Volodimir Zelenszkij államfő jelölte a tisztségre, miután a tárca jelenlegi vezetője, Olekszij Reznyikov lemondott.

 

Az AFP szerint a 41 éves Umerov védelmi miniszteri kinevezése jelentős változás, amely másfél évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után következett be. Az új miniszter érkezését a védelmi minisztériummal összefüggő korrupciós botrányok sorozata előzte meg. Zelenszkij Umerovot jelölte a posztra, mondván, hogy a védelmi minisztériumnak „új megközelítésekre” és más interakciókra van szüksége a hadsereggel és a társadalom egészével.

 

A kinevezés után Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök felszólította Umerovot, hogy sürgősen hajtson végre változtatásokat a minisztériumban. „Arra számítunk, hogy az új miniszter gyorsan nekiáll a munkának, és folytatja a védelmi szektor reformját” – mondta a miniszterelnök.

 

Umerov (41) krími tatár származású politikus és üzletember. 2022 szeptemberétől az Állami Vagyonalapot (SPFU) vezette, előtte a Hlas párt parlamenti képviselője volt. Tagja volt az ukrán delegációnak a fekete-tengeri gabonaegyezményről szóló tárgyalásokon. A média szerint Törökországgal és arab országokkal fennálló jó kapcsolatairól ismert.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!