Nyitókép forrása: SITA/Brendan Smialowski/Pool via AP

 

Ukrajna elég szorult helyzetben van gabonája exportját illetően, az ENSZ pedig (Törökországgal egyetemben) igyekezne meggyőzni Oroszországot, hogy ne mondja fel véglegesen a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezményt, ami az ukrán gabonaexport blokádját jelenti és jelentené a jövőben is.

 

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Szergej Lavrovnak átadott levele szerint, amelyről a német DPA hírügynökség pénteken számolt be, azt ajánlotta Oroszországnak, hogy ha a Roszszelhozbank alapít egy leányvállalatot, azt bizonyos tranzakciók esetében engedik csatlakozni a SWIFT-rendszerhez.

 

Oroszország azért mondta fel a gabonafolyosó-egyezményt, mert a Nyugat nem törölte el azokat a szankciókat, amelyek akadályozzák az orosz bankokat abban, hogy az orosz gabonára vonatkozó tranzakciókat lebonyolítsák (nem használhatják a SWIFT-rendszert). A Roszszelhozbank bonyolítja az orosz mezőgazdasági export tranzakcióinak zömét, és ebbe nemcsak mezőgazdasági termények, de a Nyugaton is hiánycikknek számító műtrágya is beletartozik.

 

 hirdetes_300x300  

Az ENSZ javaslata alapján harminc napon belül ismét bekapcsolhatnák az orosz bankokat az agrárágazat nemzetközi fizetési hálózatába. A levél még augusztus 28-án íródott, tehát 11 napja.

 

Az ENSZ ajánlata ugyanakkor Kijevben kiverte a biztosítékot. Az ukrán külügy egyértelművé tette, hogy az ukrán álláspont nem változott, ez pedig arról szól, hogy nem szabad lazítani a szankciókat, mert az csak újabb „zsaroláshoz” vezet Oroszország részéről.

 

„A nemzetközi közösségnek azon kellene inkább dolgoznia, hogy Oroszország teljesítse kötelezettségeit, nem pedig azon, hogy növelje Oroszország büntetlenség érzetét”

 

fogalmazott Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

 

Mondani persze könnyű. Az ukrán agrártárca saját adatai szerint a fekete-tengeri blokád miatt az ukrán gabonaexport a felére esett vissza, ami súlyos strukturális problémákat okozhat: bennragadhat az ukrán termények jó része a silókban, a gazdák nem jutnak a pénzükhez, hogy a következő szezonhoz vetőmagot vásároljanak, ráadásul a belső piac is nyomás alá kerül.

 

Mindenesetre a cikk időzítése és az ukrán reakcióból egyértelmű, hogy nem tudtak az ENSZ ajánlatáról, és hogy az ukrán vezetés egy része veszélyt lát abban, ha az oroszellenes szankcióknak akárcsak egy töredékét is leépíti a Nyugat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!