Nyitókép: Kiichiro Sato/AP

 

Feldühítette Ukrajnát, hogy Elon Musk megakadályozott egy ellentámadást Szevasztopolnál. A kiszivárgott információk szerint Musk lekapcsolta a Starlinket, így az ukrán drónok nem értek célba, ezzel állítólag egy „mini Pearl Harbourt” akar elkerülni.

 

Dühösen reagált Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Elon Musk kiszivárgott korábbi döntésére, amivel megakadályozott egy ukrán támadást a Szevasztopolban állomásozó orosz hadiflotta ellen.

 

„Néha egy hiba sokkal több, mint egy egyszerű hiba. Azzal, hogy nem engedték meg az ukrán drónoknak, hogy az orosz katonai flotta egy részét megsemmisítsék Starlink-beavatkozással, Elon Musk lehetővé tette, hogy ez a flotta Kalibr rakétákat lőjön ki ukrán városokra. Ennek eredményeként civilek, gyerekek halnak meg. Ez az ára a tudatlanság és a nagy egó koktéljának. A kérdés azonban továbbra is fennáll: miért akarják egyesek olyan kétségbeesetten védeni a háborús bűnösöket és a gyilkolási vágyukat? És vajon felfogták-e már, hogy gonoszságot követnek el és gonoszságra bátorítanak?”

 

 hirdetes_300x300  

– írta Podoljak.

 

Elon Musk életrajzi könyve szeptember 15-én kerül a boltokba. Ebben szerepel, hogy valamikor tavaly az amerikai milliárdos szándékosan kikapcsolta a Starlink műholdat a Krím fésziget felett éppen abban a pillanatban, amikor az ukrán haditengerészeti drónok az orosz katonai flottát támadták Szevasztopolban. A drónok elvesztették az irányítást és partra sodródtak.

 

A könyvből kiszivárgott részlet szerint Musk megpróbálta elkerülni ezt a „Mini Pearl Harbourt”, mivel tartott az esetleges orosz nukleáris megtorlástól.

 

A nyár elején az ukrán média arról számolt be, hogy szintén 2022-ben (nem világos, hogy a sikertelen rajtaütés előtt vagy után) az ukrán hadsereg arra kérte Muskot, hogy legalább ideiglenesen kapcsolja vissza a Starlinket a Krím felett, hogy a drónokat irányítani lehessen, de Musk ezt elutasította.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.