Nyitókép: Alexander Zemlianichenko/Reuters

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországba látogat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon – jelentette be hétfőn a Kreml és Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

 

„Vlagyimir Putyin elnök meghívására Kim Dzsongun észak-koreai vezető hivatalos látogatásra érkezik a következő napokban Oroszországba” – jelentette be a Kreml. „Kim tárgyalni fog Putyinnal” – írta a látogatásról a KCNA ügynökség.

 

A The New York Times (NYT) amerikai lap szeptember elején számolt be arról, hogy Kim az oroszországi Vlagyivosztokba megy, hogy Putyinnal tárgyaljon a Moszkva által az Ukrajna elleni háborúban felhasználható fegyverek és lőszerek esetleges szállításáról.

 hirdetes_300x300  

 

A NYT tájékoztatása szerint a csúcstalálkozót a szeptember 10. és 13. között megrendezésre kerülő vlagyivosztoki gazdasági fórum margójára tervezik. Putyin hétfőn érkezett Vlagyivosztokba – írta az AP ügynökség.

 

Putyin tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat fog kérni Kimtől. Az észak-koreai vezető viszont a műholdak és nukleáris meghajtású tengeralattjárók fejlett technológiáit, élelmiszer- és energiasegélyt, valamint a nemzetközi színtéren nyújtott támogatást keresi majd – írta a NYT.

 

Kim számára ez az első külföldi misszió a Covid-19 világjárvány kezdete óta, amelynek során a KNDK teljesen lezárta határait.

 

A Choson ilbo dél-koreai napilap hétfőn arról írt, hogy a páncélvonat, amelyet az észak-koreai diktátor külföldi útjaira használ, helyi idő szerint vasárnap este indult el a KNDK fővárosából, Phenjanból a 700 kilométerre fekvő Vlagyivosztokba. A BBC News szerint a vonatnak 20 golyóálló kocsija van, nehezebb, mint a hagyományos vonatok, sebessége pedig nem haladja meg az 59 kilométer/órát.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!