Nyitókép forrása: canva.com

 

A Reuters hírügynökség azt írja, birtokába jutott orosz kormányzati dokumentumok szerint a Kínának szállított orosz vezetékes gáz ára a következő években folyamatosan csökkenni fog, és olcsóbb lesz, mint amennyiért Moszkva annak idején Európának értékesítette.

 

Az orosz társadalmi-gazdasági fejlődési előrejelzés adatai szerint az oroszországi olajexportot is csökkenteni fogja jövőre, és a kőolaj drágulására számítanak a 2024-es évben.

 

Az elemzők úgy vélték, hogy sokkal alacsonyabb lehet az orosz gáz kínai exportára, mint amennyiért Oroszország Európának adta el a molekulát. (Megjegyezzük, teljesen logikus, hogy a nyugati piacaitól részben elvágott Oroszország szorult helyzetét a kínaiak ki fogják használni. Másrészt, a cikk azt nem említi, hogy ma Európa többszörös áron vásárol amerikai és közel-keleti LNG-t, mint amennyiért anno az orosz gázhoz jutott hozzá – a szerk.)

 

 hirdetes_810x300  

A dokumentum szerint a Törökországnak és Európának értékesített orosz gáz ezer köbméterenként 501,6 dollár lesz idén, jövőre pedig 481,7 dollár. Ezzel szemben Kína 297,3 dollárért jut hozzá az orosz gáz ezer köbméteréhez, és jövőre ez 271,6 dollárra csökken.

 

Reuters, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!