Nyitókép forrás: magyarnemzet.hu

 

A Financial Times szerint Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokat megnyirbáló törvényeit annak érdekében, hogy előmozdítsa az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat. A lapnak erről Olga Sztefanyisina ukrán uniós csalatkozásért felelős miniszterelnök-helyettes nyilatkozott.

 

Sztefanyisina kijelentette, hogy

 

Kijev kész „további módosításokat” végrehajtani a kisebbségi nyelveken, köztük a magyar nyelven folyó középfokú oktatás szabályain egészen addig, amíg „egyensúlyt lehet teremteni az ukrán nyelv oktatásával”.

 

A nemzeti kisebbségi jogok évek óta tartó módszeres megnyirbálása mára Ukrajna uniós csatlakozásának legnagyobb kerékkötőjévé vált – írja az FT. Az EU vezetőinek decemberben kell dönteniük arról, hogy hivatalosan is megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is jelezte, hogy Magyarország vétózni fogja a javaslatot, ha Ukrajna fenntartja a magyar kisebbségeseket is sújtó intézkedéseket.

 hirdetes_810x300  

 

Ukrajnában nemcsak magyar, de számos kisebbség él. A kárpátaljai magyarság létszámára a háború és menekülthullám miatt nehéz pontos számokat mondani. A Financial Times szerint mintegy 80 ezer magyar maradt Kárpátalján – korábban számuk 150 ezerre volt tehető.

 

Az az érem másik oldala, hogy más országok is elégedetlenek az ukrán kisebbségi jogok megnyirbálásának. Ezt jelzi, hogy a múlt héten az ukrán illetékesek nemcsak a magyar, de a román kollégáikkal is megkezdték az egyeztetéseket az „ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyba hozásáról”.

 

„Módosítjuk a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt, szükség esetén további módosításokat is elfogadhatunk, de előbb le kell folytatnunk a kétoldalú tárgyalásokat”

 

értékelte a helyzetet Sztefanyisina. Mi azért hozzátesszük, hogy közben azt állította, hogy jelenleg is van egy egyensúly. Ezt úgy kell érteni, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes kvázi az ukrán nyelv oktatásának szükségességével fedi el a nemzetiségi iskolák nyílt ukránosításának bűnét.

 

Kijev számára talán még a magyar és román kisebbségekkel kapcsolatos huzavonánál is megalázóbb, hogy a Velencei Bizottság alkotmányjogi tanácsadó testülete az oroszul beszélők nyelvi jogai mellett kardoskodott. Sztefanyisina szerint azonban ezért az EU nem fogja elhalasztani a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

 

Ukrajna az EU által megfogalmazott hét feltételből kettőt teljesített: a médiaszabadságról és igazságügyi reformról szólókat (nyugodtan lehet mosolyogni Brüsszel képmutatásán, teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnában nincs szabad sajtó, hiszen hadiállapot van – a szerk.). Marad még öt: a kisebbségi jogok, a korrupcióellenes reformok, a pénzmosás elleni szabályok szigorítása és bevezetése, az oligarchaellenes törvények bevezetése, és az alkotmánybíróság reformja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.