Nyitókép forrása: SITA/Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megvétózta az ukrán tisztviselők vagyonnyilatkozatának eltussolásáról szóló törvényjavaslatot, amellyel kivívta a parlamenti képviselők haragját. A háború kitörése óta érvényben volt egy jogszabály, amely felfüggesztette a vagyonnyilatkozatok közzétételének kötelezettségét a politikusok számára. A képviselők azt akarták, hogy még egy évig elsunnyoghassák vagyonukat a nyilvánosság elől – nem jött össze.

 

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy bár az idei parlamenti választásokat Zelenszkij elhalasztotta, jövőre akár még megrendezésre is kerülhetnek, így az egy éves halasztás jól jött volna az ukrán képviselőknek – nem kellett volna attól tartaniuk hogy feltűnő vagyonuk esetleg bekerül a sajtóba.

 

Az érem másik oldala, hogy Ukrajnában súlyos rendszerszintű korrupció uralkodik, amit az elmúlt hetek korrupciós botrányai és politikai földrengései is bizonyítottak. A nyugati sajtó sem akarja és tudja elkenni ezeket a problémákat, így Zelenszkij lépéskényszerbe került.

 

 hirdetes_810x300  

„Az indok egyértelmű: a vagyonnyilatkozatokat teljes egészükben közzé kell tenni. Azonnal, és nem egy év múlva. (…) A vagyonnyilvántartást most azonnal meg kell nyitni. Ez egy kulcsfontosságú módosítást, amit véghez kell vinni, mielőtt a törvényt újra elfogadják. Mielőbb”.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!