Nyitókép forrása: SITA/Luong Thai Linh/Pool Photo via AP

 

Már hosszú ideje vita tárgya, hogy a 80 éves Joe Biden amerikai elnök előrehaladott kora fényében képes-e ellátni hivatalát. Nyilvánvalóan nemcsak a koráról van szó, hanem arról, hogy a nyilvános szereplésein rendre elkövet egy kínos bakit, összekeveri az országok neveit, nem tudja kimondani a szavakat, kezet ráz a levegőben, eltéved a színpadon, és így tovább. Az is szemmel látható, hogy az elmúlt időszakban az elnök sajtósai forgatókönyveket dolgoztak ki arra az esetre, ha Biden esetleg még sem tudná befejezni a sajtótájékoztatóit, nyilvános szerepléseit. Vietnamban pontosan egy ilyen esetnek lehetett tanúja a nagyérdemű.

 

Szeptember 10-én Biden Vietnamban tett látogatást, ahol sajtótájékoztatót is tartott. Ezen az egyik újságíró feltett neki egy kérdést, Biden pedig nem tudta befejezni a megkezdett mondatot.

 

„A stabilitásról beszéltünk, annak biztosításáról, hogy a harmadik világ, bocsánat, a déli hemiszféra hozzáférjen a változás lehetőségéhez. Nem volt egyáltalán konfrontatív”

 

mondta dadogva Biden, majd elakadt, de szinte azonnal közbelépett a Fehér Ház szóvivője, Karin Jean-Pierre, magához vette a mikrofont és az elnök mondatának kellős közepén átvéve a szót bejelentette, hogy a sajtókonferencia véget ért, a következő pillanatban pedig hangos zene próbálta elterelni a pár pillanattal korábban lezajló jelenetekről a figyelmet.

 hirdetes_810x300  

 

Állítólag Biden valami olyasmit is mondott, hogy „Nem tudom, önök hogy vannak vele, de én megyek aludni”. Ez a kijelentés azért is érdekes, mert az amerikai elnök egyik gúnyneve Sleepy Joe, vagyis „Álmos Joe”.

 

A kínos jelenet nem sokkal azután játszódott le, hogy a YouGov ügynökség kiadta legfrissebb felmérést, amely szerint az amerikai választók háromnegyede felső korhatárt vezetne be az elnökjelöltek számára. Biden a maga 80 évével az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke.

 

A Wall Street Journal felmérése pedig arra mutatott rá, hogy Biden elnöki teljesítményét csak a választók 39 százaléka minősíti pozitívan, és épp a kora az egyi fő ok.

 

Ugyanezt a trendet igazolja a CNN felmérése, amely kimutatta, hogy a demokrata választók többsége Biden helyett szívesebben látna egy másik jelöltet az elnöki posztra.

 

Körkép.sk, rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!