Nyitókép forrása: 

 

Annalean Baerbock (Zöldek) német külügyminiszterre rájár a rúd. Az elmúlt időszakban több nevetséges vagy épp önleleplező kijelentést tett, és most nemcsak hogy megint kínos helyzetbe sodorta magát, de ukrán kollégája, Dmitro Kuleba is alaposan megalázta.

 

Baerbock a Zöldek kancellárjelöltje volt, ám külügyminiszteri ténykedését elnézve Németország jobban járt, hogy ez az ambíció nem jött be neki. Tavaly a háború kitörése után néhány hónappal azt a veszélyes kijelentést tette, hogy Európa háborúban áll Oroszországgal. Aztán Putyin kapcsán élő adásban kijelentette, hogy az orosz elnöknek 360 fokos fordulatot kellene tennie – ami barátok között is nem hátraarcot, hanem ugyanazt az irányt jelöli. Pár hete pedig kvázi elismerte, hogy az európai szankciók, amelyet oly nagy vehemenciával támogatott, nem működnek.

 

A rossz nyelvek szerint Baerbockról számos élces poén terjed a németek között. Az egyik ilyen vicc szerint megkérik a német külügyminisztert, hogy mondjon egy országot K kezdőbetűre (németül az ország „land”), mire Baerbock válasza: Kaufland. A politikában kevés végzetesebb dolog van, mint amikor valaki nevetségessé válik.

 

 hirdetes_810x300  

A 360 fokos fordulat után Baerbock egy újabb matematikai vizsgán hasalt el a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Azt mondta ugyanis, hogy ő egy évben 560 napot dolgozik.

 

Az újabb kínos melléfogást az oroszok sem hagyhatták szó nélkül. Dmitrij Polanszki orosz ENSZ-nagykövet a közösségi hálón azt írta:

 

„Úgy tűnik, hogy a német oktatási rendszerben súlyos hiányosságok vannak. Frau Baerbock most azzal kérkedik, hogy ő 56 napot dolgozik egy évben… itt az ideje, hogy 360 fokos fordulatot tegyen”

 

írja az orosz diplomata.

 

A dolog nevetséges, vagyis az lenne, ha nem az ilyen nyugati politikusok döntenének az emberek feje felett a jövőről, az energiaválságról, oktatásügyről, inflációról, és így tovább. Megjegyezzük, a balliberális német Zöldek nem először égnek be nyilvánosság előtt szakmai ismereteik súlyos hiánya miatt. Baerbock ténykedése azonban már valóságos károkat okoz a német diplomáciának.

 

Ezt jól mutatja, hogy Dmitro Kuleba szemrebbenés nélkül kapott az alkalmon, hogy megalázza német kollégáját. Közös sajtótájékoztatójukon kijelentette, hogy bár Németország nem tett ígéretet a Taurus nagy hatótávolságú rakéták és az Iris-T légvédelmi rendszer átadására, de úgyis oda fogják adni, ezért ne húzzák feleslegesen az időt, miközben ukrán katonák esnek el a fronton.

 

Egyébként Baerbock váratlan látogatást tett Ukrajnában, ahol meglepően szerény, húszmilliós támogatást jelentett be Ukrajna számára. Az is hozzátartozik azonban a képhez, hogy Kijev rendszeresen és több eszközzel is kóstolgatja a németeket, akik jelenleg béna kacsaként viselik a megaláztatásokat.

 

Az ukránok például a német tankokat küldték az orosz védvonalak ellen, míg a britek Challangerjeit visszatartották, hogy a sajtó a kiégett német tankokkal legyen tele. A volt berlini nagykövet „sértődött májas hurkának” nevezte Olaf Scholz német kancellárt, és csak jóval az incidens után hívták vissza. Arról nem beszélve, hogy minden német-ukrán találkozó, ahol a németek Ukrajna támogatása mellett kötelezik el magukat, valóságos arculköpése saját országuknak, tekintettel arra, hogy a német sajtó szerint Ukrajna robbantotta fel az Északi Áramlat 2-t.

 

Az ukránok, úgy ahogy a Leopardokkal, most a Taurus rakétákkal próbálják megkeseríteni a németek napjait. Egyetlen Taurus rakéta 1 millió euró körüli összegbe kerül. És mint mindig, sokkal szemtelenebbül követelik a német fegyvereket, mint ahogy kérik azt az Egyesült Államoktól.

 

Egy szó, mint száz, Németország nemcsak Európa  gazdasági „beteg embere”, de külpolitikai súlya is meredek lejtőre ért az amerikai külpolitikát visszhangozó progresszív kormánypártoknak köszönhetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.