Nyitókép: hirado.hu

 

A családpártiság legyen nemzeti minimum! Erről Novák Katalin beszélt a demográfiai csúcs megnyitóján Budapesten. A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott: Magyarországon családbarát fordulat történt, tíz év alatt megduplázódott a házasságkötések száma, az abortuszoké a felére csökkent és nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Novák Katalin 12 pontban foglalta össze, hogy mit kívánnak a magyar családok. Úgy fogalmazott: ma a családok szabadságharcát vívjuk.

 

Állam- és kormányfők, egyházi vezetők és szakértők is érkeztek délelőtt a Szépművészeti Múzeumba. Csütörtökön kezdődött az ötödik Budapesti Demográfiai Csúcs.

 

A megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. Az ünnepi műsor után, az egyházfők áldása következett, majd az államfő köszöntötte a találkozóra érkezett vendégeket.

 

 hirdetes_810x300  

„Ma a családok szabadságharcát vívjuk” – fogalmazott a köztársasági elnök a megnyitón, majd elmondta: bár Magyarországon voltak családellenes idők, a magyar családok nem hagyták magukat. Szabadságharcba kezdtek. Kiálltak a biztonságos jövőért.

 

„Egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol a gyermekeiket felelősen nevelő édesanyákat és édesapákat tisztelet övezi. Ahol megbecsülés jár az időseknek. Ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni, és ha a családalapítás mellett határoznak, ehhez minden segítséget megkapnak”

 

fogalmazott Novák Katalin. A családok szabadságharca nem volt hiábavaló – mondta az államfő, hozzátette:

 

családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma tíz év alatt megduplázódott, az abortuszoké felére csökkent. Egyre kevesebb lett a válás, nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv Európában, több lett a nagycsalád és nőtt az életszínvonal.

 

A magyar családok szabadságharcának legalább tizenkét alapvetése van – szögezte le az államfő, aki 12 pontban foglalta össze, hogy mit kívánnak a magyar családok. Kiemelte: Magyarország nem hagyja, hogy gyermekeinket megfosszák az önazonosságukból fakadó biztonságérzettől. A családpártiság pedig nemzeti minimum kell, hogy legyen!

Magyarországon 2015 óta kétévente rendezik meg a demográfiai csúcsot. Orbán Viktor miniszterelnök mellett felszólal majd Giorgia Meloni Olaszország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić szerb államfő is.

 

Az idei találkozó mottója: A család a biztonság záloga. A központi témák között így ez fog szerepelni. De az összegyűltek a termékenységi mutatókat is átnézik majd. Magyarország ezen a területen jól teljesített az elmúlt években.

 

 

Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2021 között az Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a teljes termékenységi arányszám. Több, mint 26 százalékkal hazánk megelőzi például Lettországot, Romániát és Csehországot. A legrosszabb ez a mutató Írországban Svédországban és Finnországban, ahol még jelentősen csökkent is ez a szám. A termékenység növekedésével tovább emelkedett a születések száma is.

 

A KSH adatai alapján 160 ezerrel több gyermek született 2011 és 2022 között. Szakértők szerint ez nagyban összefügg a magyar kormány családtámogatási rendszerével, hiszen úgy tűnik, a szülők nagyobb biztonságban vállalnak gyermeket most, mint korábban, azaz 2010 előtt.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!