Nyitókép: sita

 

Négy finn „faji háború” kirobbantását tervezte és nyíltan megvitatták Sanna Marin akkori miniszterelnök megölésének lehetőségét. A gyilkosságot olyan fegyverekkel akarták elkövetni, amelyeket 3D nyomtatóval készítettek. A szélsőjobboldal és az „akceleracionalizmus” ideológiájának hívei most illegális fegyverbirtoklás és terrortámadás tervezésének gyanújával állnak bíróság elé.

 

A négy vádlott közül ketten a Telegramon vitatták meg, milyen könnyen ölhetnék meg az akkori miniszterelnököt. Marin akkoriban készült Lahti városba, ahol ők is éltek, Helsinkitől északra.

 

A rendőrség megállapította, hogy a páros egyik tagja pontosította, hogy a támadás lövöldözést jelent. Az egyik fegyvert is vitt a másiknak, amivel néhány napig a postaládára lövöldöztek.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik vádlott szerint azonban csak kiengedték a gőzt. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha akarta volna, megölhette volna Marint – közölte a finn Yle hírközlő. A bűncselekmény végrehajtásához azokat a fegyvereket használták volna, amit a férfiak 3D nyomtatóval készítettek.

 

„Az FGC-9-es fegyver kéznél volt és autóval 10 percen belül elérhettem volna a Lahti-i boltot. Akkoriban arról beszéltem a Telegramon, hogy elméletileg fennállna a politikai gyilkosság megkísérlésének lehetősége”

 

mondta az egyik férfi a kihallgatás során.

 

A rendőrség közlése szerint a gyanúsítottak neonácik közé tartoznak, akik akceleracionalista metódusok használatával akarták destabilizálni a társadalmat, faji háborút kirobbantani és átültetni a szélsőjobboldali célokat.

 

„Nyíltan etnonacionalista vagyok. Tudom, hogy mihez vezet, ha túl sok etnikai csoport van egy helyen. Ezek az etnikumok csoportként kezdik el érvényesíteni saját érdekeiket, ami semmi jót nem hoz a finneknek. Azonban nem terveztem emberekre lövöldözni, vagy bármi hasonló”

 

állította az egyik vádlott.

 

Sanna Marinon kívül más célpontjaik is voltak a neonáciknak, többek között a parlament más tagjai, antifasiszta aktivisták, kisebbségek képviselői. A The Times szerint konkrét helyszíneket is kiszemeltek, mint egy éjszakai klub Tamperében, vagy egy önkéntes könyvesbolt és egy vegán kávézó.

 

A nyomozók pontosították, hogy a férfiak formálisan nem alkottak összefüggő csoportot, négyük közül csak hármat vádolnak a támadás megtervezésével. A negyedik férfinak már csak az illegális fegyverek „vannak a nyakán”.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!