Nyitókép forrása: SITA/Christoph Soeder/dpa via AP

 

Csütörtökön együtt szavazott az egyik német tartományi parlamentben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és az Altenrative für Deutchland (AfD) „szélsőjobboldali” párt, ami azt jelenti, hogy kezd fellazulni az a mainstream szövetség, ami az AfD elszigetelését tűzte ki célul. Az ok prózai: mára országos szinten az AfD Németország második legnépszerűbb pártja, és a trend emelkedő, így a szélsőséges elemeken kívül az anno Angela Merkel politikájából kiábrándult volt CDU-sokból is álló párt ma már megkerülhetetlen.

 

Az AfD az egykori keletnémet tartományokban rendkívül erős, ahol a nagy német egyesítés után a vártnál kevésbé valósult meg az életszínvonal kiegyenlítődése. Most országos szinten is hasonló folyamatok zajlanak Németországban: súlyos infláció, a gazdaság technikai recesszióban van, tőkekiáramlás zajlik az Egyesült Államok irányába, a legendás német KKV szektor fele tevékenysége feladását vagy az ország elhagyását tűzte ki célul, ellátási gondok akadályozzák a legnagyobb német ipari kibocsátok gyártását (értsd ezalatt az időszakonkénti áramhiányt és alkatrészhiányt).

 

Az AfD jelenleg 21 százalék körül mozog, az ellenzéki CDU 27 százalékon áll. A kormánypártok közül a szocdem SPD 17, a Zöldek 14, a Szabaddemokraták 7 százalékon állnak.

 

 hirdetes_300x300  

Mivel a kormány a jelenlegi politikájával képtelen megfordítani a választók véleményét, jövőre pedig választások jönnek, először az AfD elszigetelésével próbálták elejét venni a konkurens felemelkedésének. Ez azt jelentette, hogy az íratlan szabály szerint tilos volt a mainstream pártoknak együtt szavazni a szélsőjobbnak titulált párttal. Ez azonban egyre kevésbé válik be, mert egyre kevésbé kerülhető ki az AfD-vel való együttműködést.

 

Csütörtökön a türingiai parlamentben a CDU az AfD és a szabaddemokrata FDP szavazataival közösen verte át a baloldal által bírált adócsökkentési javaslatot. A tartomány miniszterelnöke, Bodo Ramelow pályafutása legsötétebb napjának nevezte a szavazás napját. Igaz, ő a szélsőbaloldali Die Linke jelöltje.

 

A valódi áttörés a történetben az, hogy a CDU ezúttal nem védekezett a sajtó előtt az AfD-vel való együttszavazás kapcsán. Mario Voigt, a CDU tartományi vezetője ugyanis elég világos értésére adta a méltatlankodó baloldali lapoknak: „Nem hozhatok családokat, gazdaságot segítő döntéseket, ha mindent annak kell alárendelnem, nehogy rossz emberek szavazzanak rájuk” – mondta.

 

Az AfD mozgástere tehát egyre nő. A múlt hónapban a türingiai Sonnebergben AfD-s körzeti adminisztrátort neveztek ki, Szász-Anhalt tartományban pedig második fordulóba jutott be egy AfD-s jelölt. Türingiában az AfD támogatottsága 32 százalékos, és lényegében mind a négy egykori keletnémet tartományban vezeti a felméréseket.

 

A mainstream persze abból indul ki, hogy politikájával nem tudja elnyerni a közvélemény szimpátiáját – ami a körülményeket elnézve igencsak nehéz lenne -, akkor hatóságilag próbálja perifériára szorítani az AfD-t.

 

Türingiában a párt egyes regionális szervezeteit a terrorelhárítók felügyelik, a párt regionális vezetője, Bjorn Hoecke ellen gyűlöletbeszéd miatt indítottak eljárást, és egyre másra felmerül a lehetőség, hogy központilag tiltják be a pártot, amit talán csak azért nem léptek még meg, mert a következményei beláthatatlanok lennének.

 

Az AfD lett a legnépszerűbb párt a Berlint körülvevő Brandenburg tartományban is, így a helyzet igencsak kiélezett.

 

A képlet persze nagyon egyértelmű, és nagyon hasonló a szlovákiaihoz. Egy gyenge, lakosság érdekeivel szemben cselekvő, vagy problémák irányába tétlen kormány a politikája megváltoztatása helyett mediális és nem teljesen demokratikus nyomással próbálja félreállítani a hibákat meglovagló ellenfelet. És hogy a német kormány miért nem akar változtatni a politikáján, hogy kifogja a szelet az AfD vitorlájából? Ugyanazért, amiért a szlovák liberális-atlantista pártok sem akarnak lejjebb adni Ukrajna- és háborúpárti, drágulást és megszorításokat eredményező politikájukból. A passzátszelet Washingtonból fújják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.