Nyitókép: Mikhail Metzel/AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, Ramzan Kadirov csecsen vezető állítólag válságos állapotban van a kórházban – jelentette pénteken a The New York Post ukrán titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

 

„Információink vannak arról, hogy a háborús bűnös Kadirov állapota súlyos“ – idézte a portál Andrij Juszovot, az ukrán katonai hírszerzés szóvivőjét. Szerinte Kadirovnak a már meglévő betegsége súlyosbodott, a válságos állapotáról szóló értesülést több forrás is megerősítette. Szerintük a betegségnek az oka nem sérülés következménye.

 

Források szerint a 46 éves Kadirov állapota több napja súlyos, a kómához közeledő állapotban van, miközben hosszú ideje betegeskedett. „Szisztematikus egészségügyi problémákról beszélünk“ –tette hozzá Juszov.

 hirdetes_810x300  

 

Kadirovról hónapok óta keringenek meg nem erősített hírek, többek között arról, hogy a kábítószer-függőség miatt rossz az egészségi állapota, amelyhez veseproblémák is társultak. Egyesek azonban úgy vélik, hogy megmérgezhették – írja a The New York Post. A Kadirov egészségi állapotáról szóló jelentéseket nem tudták független módon ellenőrizni.

 

Kadirov 2007 óta a Csecsen Köztársaság vezetője, és a Krím-félsziget Oroszország általi illegális annektálása óta a Kreml nagy támogatója. Teljes mértékben támogatta Putyin 2022 februári katonai invázióját Ukrajnában, és „nagy dzsihádnak” nevezte. Kadirov hűségével kiérdemelte a „Putyin katonája” vagy „Putyin támadókutyája” becenevet – emlékeztet a portál. Az Ukrajnában zajló háborúban vezérezredesként szolgál; több harcosát is bevetette a Bachmut városáért vívott véres csatába.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!