Nyitókép: AP Photo/Alex Brandon

 

Ismét a kritikák kereszttüzébe került a német zöldpárti külügyminiszter, ezúttal texasi látogatása során tett gondatlan környezetszennyezése miatt. Annalena Baerbock – a klímavédelem iránti elkötelezettségét demonstrálva – egy kisbuszba szállt Austinban, hogy a közeli Houstonba szállítsa. Eközben a német kormány repülőgépe üresen repült utána, több tonnányi kerozint elégetve a levegőben.

 

A német kormány Airbus A350 különgépe, amellyel Baerbock az Egyesült Államokba utazott, szerda reggel üresen szállt fel a texasi Austinból Houstonba, hogy ott felvegye a busszal érkező minisztert, majd még aznap délután elszállítsa Wichita Fallsba, ahol kiképzés alatt álló német vadászpilótákat látogatott meg.

 

A Bild am Sonntag című lap kiszámolta: az Airbus A350 átlagosan hat tonna kerozint fogyaszt óránként.

 hirdetes_300x300  

 

Az Austin és Houston közötti, amerikai viszonylatban rendkívül rövid – légvonalban mintegy 235 kilométer – távolságon a kormánygép körülbelül 45 percet töltött a levegőben, vagyis az üres járat során körülbelül 4,5 tonna üzemanyagot égetett el.

 

A minisztert, aki Instagram-oldalán részletesen beszámolt a texasi autópályán történt buszos kalandjáról, számos kritika érte.

 

Martin Huber, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára a Bild am Sonntagnak azt mondta:

 

„Miközben Annalena Baerbock egy környezetbarát busszal szeli át az Egyesült Államokat, hogy szép képeket és videókat tudjon készíteni, addig a kormánygép üresen kullog mögötte. A Zöldek a klímavédelem ürügyén egy egész országot terrorizálnak, miközben a külügyminiszter értelmetlenül égeti a kerozint. A zöldek politikai showműsorában az éghajlat védelme csak mellékszerepet játszik.”

 

Christina Stumpp, a CDU főtitkár-helyettese hozzátette: „Mint oly gyakran, a zöldek álságos értékrendje találkozott a valósággal. Baerbock asszony a klímavédelemről prédikál, de nem tartja magát a saját értékrendjéhez”.

 

Baerbock Witchita Falls-i látogatása egyébként alig két óráig tartott, de e rövid idő alatt is sikerült további extra költségeket okoznia a német külügynek, vagyis az adófizetőknek.

 

Miután a helyi katonai repülőtéren nem találtak megfelelő lépcsőt, ami biztonságosan illeszthető az Airbus A350-es repülőgéphez, Oklahomából kellett hozatni egy másik lépcsőt. Mindez 10 ezer dollárjába került a német adófizetőknek – írja a Bild am Sonntag.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!