Nyitókép: A zsidók deportálása Bełżecbe Zamośćból, 1942. április/Wikipédia

 

Az olasz sajtóban közzétett korabeli levélből egyértelműen kiderül, hogy az, amit a németek a II. világháború idején munkatábornak neveztek, valójában megsemmisítő tábor volt.

 

A megsárgult, géppel írt levelet a Vatikán egyik levéltári munkatársa fedezte fel, és a Szentszék több tisztviselőjének a támogatásával hozta nyilvánosságra. A levelet 1942 decemberében írta a német Lother Koenig jezsuita atya, aki részt vett a német ellenállásban. Arról számolt be részletesen és adatolva, hogy mely táborban, mikor, hány embert gyilkoltak meg addigra. A címzett a pápa, XII. Piusz személyi titkára volt, a szintén német Robert Leiber.

 

Azt írta az atya Leibernek saját forrásaira hivatkozva, hogy naponta mintegy hatezer lengyelt és zsidót ölnek meg „SS-égetőkemencékben” a Rava-Ruska melletti belzeci táborban, amely akkor a németek által megszállt Lengyelországhoz tartozott, ma pedig Ukrajnában van. Auschwitzot és Dachaut is említi a levél, amelynek további részei azt sejtetik, hogy egy levelezésből való, vagyis, hogy volt több levélváltás köztük.

 hirdetes_300x300  

 

Minderről az olasz Corriere della Sera számolt be vasárnap megszólaltatva a vatikáni levéltárost, Giovanni Cocót. A szakember szerint azért „hatalmas jelentőségű” ez a felfedezés, mert egyértelműen bizonyítja, hogy bár a Szentszék azzal védekezett a II. világháború után, hogy csak homályos és bizonytalan eredetű információi voltak a holokausztról, 1942 telén már hiteles forrásból származó, megerősített és konkrétumokról szóló információja volt a népirtásról.

 

A szakember szerint tovább kell kutatni a vatikáni archívumban, hátha találnak több hasonló levelet is. Ez azért kerülhetett elő, mert benne volt abban a dokumentumkötegben, amelyet eddig a Vatikáni Államtitkárságon őriztek, és most átküldtek a levéltárba.

 

A korszak vezető kutatói üdvözlik Coco felfedezését és a katolikus egyházvezetés kiállását is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.