Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Siranush Sargsyan

 

Újra teljes intenzitással tombol az azeri-örmény háború, amelynek első számú színhelye ismét a vitatott fennhatóságú Hegyi-Karabah vidéke, amely örmények által lakott terület, de azeri területen fekszik.

 

Az azeri védelmi minisztérium „terroristaellenes akcióként” tálalta a kedden kezdődő hadműveleteket. Az azeriek bombázták a térség fővárosát, Sztyepanekertet, amely során számos civil életét vesztette. Az azeri hadsereg már korábban ellenőrzése alá vonta a Lachin-folyosót, amely lényegében összeköti Örményországgal Hegyi-Karabahot.

 

Az azeriek azt követelik az örményektől, hogy teljesen vonuljanak ki a térségből, és számolják fel a sztyepanakerti régiós kormányt. Azerbajdzsán szerint csak így lehet béke és stabilitás a térségben. Azt állítja, csak katonai célpontokat támadnak (a civil áldozatokról szóló jelentések ennek azért ellentmondanak).

 

 hirdetes_810x300  

Az örmények azonban azzal érvelnek, hogy ők csak humanitárius segítséget nyújtanak a karabahi nemzettársaiknak, a háborúban ők maguk nem vesznek részt. Szerintük csak a karabahi védelmi erők harcolnak az azeriekkel – ez a haderő papíron nem része az örménye hadseregnek.

 

A térségben korábban orosz békefenntartók „garantálták” a stabilitást a 2020-as azeri győzelemmel végződő háború után, ám a jelek szerint nem tudták csillapítani a feszültséget, ami most újra fellángolt. Az örmények ráadásul nemrég kijelentették, hogy Oroszország nem tudja és nem akarja őket megvédeni az azeriektől, és elindult a közeledés Örményország és az USA között.

 

A legutóbbi, kedd esti információk szerint Azerbajdzsán bejelentette, hogy áttörte a karabahi frontvonalat. Az örmények szerint a harcok még folytatódnak, ám sokat elárul, hogy Örményország felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el az „azeriek agresszióját”.

 

A képet árnyalja, hogy az azeri hadsereg jóval erősebb, mint az örmény, több és jobb technikájuk van, köszönhetően Törökország támogatásának. Az örményeket eddig az oroszok támogatták, de annyira nem, hogy győzni tudjanak. A térség a Kaukázus egyik lőporos hordója, a Kaukázus pedig lényegében Oroszországba vezető második számú stratégiai kapu Ukrajna alföldjei után.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!