Nyitókép: AP/TASS

 

Nyolc aukciót tartottak a Krímben az ukrán politikusok és üzletemberek tulajdonában lévő ingatlanok eladására. Ezek közül legértékesebb az ukrán elnöki házaspár 800 ezer dolláros tengerparti apartmanja.

 

Az árveréseknek nem annyira gazdasági, mint inkább közvetlen politikai okai vannak

 

Azt még nem tudni, hogy ki lesz a vevője és mennyiért a Zelenszkij-apartmannak, de az aukciókat a krími parlament vezetője, Vlagyimir Konsztantyinov már bejelentette.

 hirdetes_300x300  

 

„A Terrorellenes Bizottság továbbra is azon dolgozik, hogy azonosítsa az ukrán oligarchák Krím-félszigeten lévő tulajdonát. Nem engedjük, hogy ez a közeg, amely orosz emberek meggyilkolását és a terrorista kijevi rezsimet támogatja, pénzt keressen a lakosságunkon” – indokolta a lépést Konsztantyinov.

 

A helyi tisztviselők azt ígérik, hogy a bevételt az orosz hadsereg szükségleteire fordítják.

 

Egy különleges bizottság dolgozik azon, hogy összeállítsa a „barátságtalan” külföldi magánszemélyek és államok tulajdonában lévő ingatlanok listáját, amelyek államosítás alá eshetnek. Az árverésen szereplő lakó- és kereskedelmi ingatlanok értéke körülbelül 815 millió rubel (mintegy 3 milliárd forint).

 

A közeljövőben a régió hatóságai további 100 államosított ingatlant szándékoznak eladni.

 

Ilyen aukciókat most először rendeztek a félsziget 2014-es megszállása és visszacsatolása óta, de történtek hasonló intézkedések az annektált kelet-ukrajnai régiókban, például Mariupolban is, ahol egyszerűen eladják a gazdátlanul maradt lakásokat és lakóházakat.

 

Ez év elején mintegy 700 olyan ingatlan vettek állami tulajdonba, amelyek ukrán üzletemberek és politikusok nevén voltak. Ezek között borászatok, irodaházak, nyaralók vagy ipari telephelyek egyaránt találhatók.

 

Az ’oroszlános ház’ a sztár

 

Az állam tulajdonba vett ingatlanok közül a legismertebb a népszerű fürdőhelyen, Jaltán található Emperor’s House nevű komplexum, aminek egyik lakását 2013-ban vásárolta meg Olena Zelenszka, az (akkor még nem) ukrán elnök felesége. Az apartmant – állítólag – a piaci ár feléért szerezte meg.

 

A Zelenszkij házaspár nyilatkozata szerint az adásvétel a környéken átlagos árfekvés alapján és államilag előírt értékbecslés után zajlott, amit a közjegyző jóváhagyott.

 

Az eladó Olekszandr Buryak volt, aki korábban Ukrajna vizsgálati főnyomozójaként szolgált. A magas és kényes posztra történt kinevezése annak idején tömeges tiltakozásokat váltott ki, az „EuroMaidan” tüntetések hátterének és a brutális rendőri beavatkozásoknak a hanyag kivizsgálása miatt. Több emberjogi szervezetek beadványa és nyomása alatt Buryak visszalépett hivatalából.

 

Zelenszkij gazdag, de messze nem milliárdos

 

A Forbes üzleti magazin az ukrán elnök vagyonát 20 millió dollárra teszi, aminek legfőbb tőkeeleme a 25%-os részesedése a ‘Kvartal 95’-ben, egy humoros tévéműsorokat gyártó cégcsoportban. Ezt a csomagot elnökké választása után értékesítette. Lehet még jogdíjbevétele „A Nép szolgája” című sorozatból, amit a Netflix újravásárolt.

 

Zelenszkij több lakás gazdája, kettőben társtulajdonosként. Teljes ingatlanportfóliója 4 millió dollárt ér, benne egy kereskedelmi vállalat telephelyével és több szabadtéri parkolóval.

 

2019 decemberéig birtokolt egy 4,6 millió dolláros villát az olaszországi Forte dei Marmiban, de ezt 2020-ban értékesítette. Van még 5 szobája egy grúziai szállodában.

 

Egyes állítások szerint részesedéssel bír a szaúdi állami Aramco olajtársaságban, Mark Zuckerberg Metájában és Elon Musk Teslájában, valamint emlegetnek öt luxusjachtot és három magánrepülőgépet.

 

A Forbes szerint viszont mindezek orosz propagandisták hamis állításai, hogy irigységet keltsenek Zelenszkij személye iránt, és homályos kapcsolatba hozzák nagynevű vállalatokkal és vállalkozókkal.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!