Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből – közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium.

 

„Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére”

 

– áll a tájékoztatásban.

 

Ott átmeneti szállást és meleg ételt kaptak.

 hirdetes_810x300  

 

A minisztérium szerint az orosz békefenntartók továbbra is teljesítik feladatukat Hegyi-Karabahban, és folyamatos kapcsolatban állnak Bakuval, Jerevánnal és Sztepanakerttel a vérontás megelőzése, a kontingens biztonságának, valamint annak szavatolása érdekében, hogy a humanitárius jog normáit betartsák a polgári lakosság tekintetében. A közlemény emlékeztetett arra, hogy, szerdán a békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével megállapodás született a konfliktusban részes felekkel a harci cselekmények teljes beszüntetéséről.

 

A Kreml sajtószolgálata szerda este közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon vitatta meg Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a Hegyi-Karabah körüli helyzet alakulását.

 

Az örmény kezdeményezésre létrejött eszmecsere során az orosz vezető „megelégedéssel állapította meg, hogy sikerült túljutni a konfliktus éles szakaszán, és üdvözölte az orosz békefenntartók aktív részvételével elért megállapodást a harci cselekmények teljes beszüntetéséről és a szeptember 21-i tárgyalások megtartásáról Baku és Sztepanakert képviselői között”. Ezek a tárgyalások csütörtökön az orosz békefenntartó kontingens vezetésének közvetítésével zajlanak majd.

 

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyalópartnerek reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a Hegyi-Karabah körüli helyzet a feszültség csökkenése és a stabilizáció irányába fog fejlődni.

 

Putyin előzőleg július 5-én beszélt Pasinjánnal telefonon.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!