Nyitókép forrása: canva.com

 

Oroszország szeptember 21-től korlátozza a benzin és a gázolaj exportját – jelentette az orosz TASS hírügynökség. A vonatkozó kormányrendelet szerint a korlátozások ideiglenesek, de nem határoz meg lejárati időt, így azok bármeddig fenntarthatók.

 

„Az orosz kormány úgy rendelkezik, hogy e határozat hatálybalépésének napjától ideiglenes tilalmat állapít meg a kereskedelmi benzin és gázolaj Orosz Föderációból történő exportjára, beleértve a tőzsdei kereskedésen keresztüli értékesítést is”

 

fogalmaz a rendelet.

 

Az orosz kormány több kivételt is megfogalmazott, például nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió országaiba, Dél-Oszétiába, illetve az Abháziába történő kivitelre.

 hirdetes_810x300  

 

Oroszország már hosszabb ideje küzd az üzemanyagárának meredek emelkedésével. A mostani intézkedéstől az üzemanyagárak stabilizációját várja Moszkva.

 

Az intézkedésnek ugyanakkor komoly hatása lesz a nyugati piacokra is. Európának komoly hátránya van elégtelen finomítókapacitása miatt, ráadásul a meglévő kapacitásokat is meggyengítette az orosz olajra kivetett embargóval (lásd a Slovnaft helyzetét). A Bloomberg hírügynökség arra figyelmeztetett, hogy a nyugati üzemanyag-tartalékok a szokottnál alacsonyabb szinten vannak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!