Nyitókép: X/Polish Ministry of Agriculture and Rural Development

 

A lengyel mezőgazdasági miniszter telefonbeszélgetést folytatott ukrán kollégájával, amely során a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország ellen indított ukrán perről egyeztettek. Robert Telus a PAP lengyel állami hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában örömét fejezte ki, hogy a két fél újrakezdte a tárgyalásokat az ukrán gabona ügyében.

 

Telus hozzátette: „Azt mondtam, hogy a WTO-nál folyó per árt a kapcsolatainknak. El kellene ejteniük”. A miniszter aláhúzta, hogy Lengyelország „mindig kész a tárgyalásra, azzal a kikötéssel, hogy a lengyel gazdák érdekei” elsődlegesek a varsói kormányzat számára.

 

A lengyel mezőgazdasági miniszter dicsérte, hogy Ukrajna a lengyel kormánnyal kezdett tárgyalni a kérdésről, „nem pedig Németországgal vagy az Európai Bizottsággal”. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a maga részéről beleegyezett, hogy mindkét ország érdekében kidolgozzák a gabonavita megoldását – jelentette a Reuters hírügynökség.

 hirdetes_810x300  

 

Ukrajna lengyelországi nagykövete a PAP hírügynökségnek eközben azt nyilatkozta, hogy Ukrajnában senki nem akar gondot okozni a lengyel gazdáknak. Vaszil Zvarych kijelentette:

 

„Ukrajnában nincs olyan személy, aki érdekelt lenne abban, hogy problémákat okozzon a lengyel gazdáknak.”

 

A küldött hozzátette, hogy a gabonakérdésben megállapodásra lehet jutni. A tárgyalások következő fordulóját a jövő hétre tervezik.

 

Ukrajna a hét elején jelentette be, hogy Kijev pert indított Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél, amiért ezek az országok megtiltották az országból származó élelmiszerimportot. A három ország a múlt héten embargót vezetett be az ukrán gabonaimportra, miután az EU végrehajtó bizottsága szeptember 15-én úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán importtilalmat.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!