Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Itt az ideje az ukrajnai háború megállításának, ugyanis ma még jobb körülmények között lehetne megkötni a békét, mint holnap vagy holnapután – erről beszélt Szijjártó Péter a CNN-nek adott interjúban. A külügyminiszter hozzátette: az első cél a háború befejezése, az emberéletek mentése, amely után tárgyalóasztalhoz kell ültetni az ukránokat és az oroszokat. Ez pedig nem képzelhető el az Egyesült Államok nélkül, amely garantálhatja a béke fenntartását.

 

A CNN-interjúban a külügyminiszter kifejtette, hogy Európában és Amerikában is érezhető egyfajta Ukrajna-fáradtság, ami szerinte annak a következménye, hogy a béke körülményei nem fognak javulni. Magyarország álláspontja az, hogy a békének most kell eljönnie – fogalmazott a miniszter.

 

Vannak azonban országok, amelyek nem ezt gondolják, szerintük a helyzetnek a harctéren kellene javulnia. Csakhogy nem ez a helyzet” – mondta. Szijjártó Péter szerint „ma a béke körülményei sokkal jobbak, mint holnap lesznek”.

 hirdetes_300x300  

 

A tévéinterjúban Szijjártó Péter hangsúlyozta: „lépésről lépésre kellene haladni, a cél pedig az kellene, hogy legyen, hogy mentsük az emberéleteket. Mivel minden egyes nap emberek – köztük magyarok – vesztik életüket ebben a háborúban. Először a harcokat kellene megállítani, aztán az ukránokat és az oroszokat tárgyalóasztalhoz ültetni.”

 

Szerinte ez nemcsak Magyarország nemzeti érdeke, hanem minden európai országé is, mert a háborúban európai emberek halnak meg, és európai infrastruktúrát rombolnak le. A külügyminiszter hangsúlyozta: lehet, hogy ez máshogy néz ki az óceán túloldaláról, onnan nézve ez geopolitika, de nálunk ez a mindennapi valóság.

 

Magyarország energiaellátásáról is szó esett az interjúban. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter kiemelte: a kormány az elmúlt időszakban is mindent megtett azért, hogy hazánk energiaellátása biztonságos legyen. Emlékeztetett rá, hogy Ukrajna körülbelül az ötszörösére emelte az olajszállítás tranzitdíját, ami nem tisztességes.

 

Szijjártó Péter az interjúban szót ejtett az ukrajnai magyarok helyzetéről is. Azt mondta: ha Ukrajna visszaadná a kárpátaljai magyarok jogait, az megkönnyítené a két ország kapcsolatát. Ukrajna uniós integrációja kapcsán a külügyminiszter azt mondta: ha nem adják vissza a magyarok jogait, akkor nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk, mert a nemzeti kissebségek jogainak tiszteletben tartása nagyon fontos európai kérdés.

 

 

 

M1/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.