Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Washingtoni látogatásakor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az év végéig felszabadítják Bakhmut városát, illetve még két települést, amelyeket külön nem nevezett meg (tekintettel arra, hogy az amerikaiak a déli frontot erőltetik, Tokmakról és Melitopolról lehet szó). Zelenszkij azt is hangoztatta, hogy Ukrajna a raszputyica idején is folytatni fogja a háborút, mert „Putyinnak nem szabad időt adni”.

 

Ezt követően azt is az amerikaiak képébe vágta, hogy Ukrajna támogatásának csökkentésével Oroszországot erősítenék meg azok, akik kétségbe vonják a támogatások fenntartásának szükségességét.

 

Mivel Zelenszkij ragaszkodik Bakhmut visszavételéhez is, ez töréspont lehet az amerikai és ukrán stratégák között. Az előbbiek szerint ugyanis Ukrajnának minden erejével a déli front áttörésére kellene fókuszálnia. A NYTimes úgy tudja, egyes amerikai tisztviselők szerint a stratégiailag nem túl jelentős Bakhmut „Zelenszkij rögeszméjévé vált”.

 

 hirdetes_810x300  

A lap azt is leszögezte, hogy Ukrajna már nem éri el a tavaszi ellentámadás stratégiai célját, azt, hogy kijusson az Azovi-tenger partjáig, kettévágva a Krím és a Donbasz közötti orosz szárazföldi folyosót.

 

Kapcsolódó hír, hogy a Washington Post szerint az Egyesült Államok hajlandó nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat átadni Ukrajnának (növelve a háborús eszkalációt), ha a németek is adnak az ukránoknak hasonló kaliberű Taurus rakétákat.

 

Ezt a politikai manővert már láthattuk a tankok átadásánál is, amelynek az lett vége, hogy a sajtó hemzsegett a kilőtt Leopard 2-esekről szóló hírektől, miközben az ukránok a brit kérésnek eleget téve visszatartották a harcoktól a Challanger 2-es brit tankokat – ezeket csak pár héttel ezelőtt küldték ki a frontra. Az amerikai Abrams A1-es tankok csak valamikor a következő hetekben jutnak el Ukrajnába.

 

Tekintettel arra, hogy Taurus rakéta darabja 1 millió euró körüli összegbe kerül, a nyugati vonakodás a sikertelen ellentámadás fényében nem véletlen. Ugyanakkor a nagy hatótávolságú fegyverekkel mért ukrán csapások mindegyike a Krímre és a déli frontra összpontosul. Magyarul: a nyugati rakétákat kizárólag a nyugati stratégiai célok megvalósítására használhatja Ukrajna, ami az orosz fekete-tengeri pozíciók meggyengítésére irányul.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.