Nyitókép: X/Office of the President of Poland

 

Az ukrán gabona és a per kérdését meg kell oldani, de ez nem fogja jelentősen befolyásolni a lengyel-ukrán kapcsolatokat – mondta a lengyel elnök. Andrzej Duda pénteken a nyugat-lengyelországi Poznań városában tartott konferencián így fogalmazott:

 

„Számomra az Ukrajnával való együttműködés és Ukrajna támogatása történelmi jelentőségű kérdés nemzeteink és országaink között”.

 

Duda hozzátette: „Semmi kétségem sincs afelől, hogy az Ukrajnából a lengyel piacra érkező gabonaszállítmányokkal kapcsolatos vita a lengyel-ukrán kapcsolatok egészének abszolút másodlagos részét képezi”. Hangsúlyozta: „Ez egyszerűen egy olyan kérdés, amelyet egymás között kell megoldanunk”.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna újjáépítésével kapcsolatban Duda arról beszélt, hogy az újjáépített és Európába integrált Ukrajna „mindenképpen fontos helyet foglal majd el az európai piacon és az európai jövőben”.

 

Hangsúlyozta, hogy Lengyelország a 2022. februári oroszországi teljes körű invázió kezdetétől fogva támogatta Ukrajnát.  Kijelentette: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük Ukrajnát nemcsak a függetlenség megőrzésében, hanem a lehetőségekhez mérten az ukrán gazdaság fenntartásában is. Ez rendkívül fontos, tekintettel arra is, hogy Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozásra törekszik”.

 

Elmondta, hogy Ukrajnának a háború ellenére is „fontos és kihívást jelentő reformokat” kell végrehajtania, de hozzátette, hogy ez egyben „nagy lehetőség” is Kijev számára.

 

Duda aláhúzta: „Támogathatjuk Ukrajnát ebben a vállalkozásban, segíthetünk kiemelni az országot a háború pusztításából. Véleményem szerint a lengyel vállalkozásoknak ebben óriási szerepük van” – jelentette a PAP hírügynökség.

 

A lengyel kormány adatai szerint eddig mintegy 2000 lengyel vállalat jelezte érdeklődését az Ukrajna újjáépítését célzó projektek iránt.

 

Körkép.sk/Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!