Nyitókép: AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool

 

Ferenc pápa szombaton bírálta a fegyverkereskedelmet az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és rámutatott, hogy helytelen elbagatellizálni az ukránok szenvedéseit.

 

Így reagált a pápa arra a kérdésre, hogy nem frusztrálja-e, hogy béketörekvései még nem jártak sikerrel. „Számomra úgy tűnik, hogy ebben a háborúban az érdekek nemcsak az ukrán-orosz problémához kapcsolódnak, hanem a fegyvereladáshoz, a fegyverkereskedelemhez is“ – mondta a pápa a repülőgépen, amikor hazafelé utazott Franciaországból.

 

Ferenc pápa azután nyilatkozott így, hogy békemegbízottját, Matteo Zuppi olasz bíborost Kijevbe, Moszkvába és Washingtonba küldte, hogy találkozzon a helyi vezetőkkel – írja a Sky News.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem szabad játszani ezeknek az embereknek a szenvedésével. Segítenünk kell nekik megoldani a dolgokat… Úgy látom, hogy néhány ország most visszahúzódik, és nem akar fegyvert adni (Ukrajnának). Elindul egy olyan folyamat, ahol az ukránok minden bizonnyal mártírok lesznek, és ez nem szép”

 

– mondta a pápa.

 

A Sky News szerint a pápa ezzel a kijelentéssel arra akart utalni, hogy egyes országok játszadoznak Ukrajnával, amikor először fegyverekkel látják el, majd elállnak kötelezettségeiktől.

 

A média a Vatikán szóvivőjét, Matteo Brunit kérte fel Ferenc szavainak tisztázására, Bruni szerint a pápa nem foglal állást abban, hogy az országok küldjenek-e fegyvereket Ukrajnába, vagy hagyjanak fel a fegyverküldéssel. „A pápa kijelentése a fegyveripar következményeire reflektált. A pápa azt mondta, hogy a fegyverkereskedők soha nem fizetnek döntéseik következményeiért, hanem az emberekkel fizettetnek értük – például az ukránokkal” – mondta Bruni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!