Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu

 

A vasárnapi lövöldözéseket követően újra puskaporos hordóvá változott Koszovó északi része, és rohamléptekben nő a feszültség Belgrád és Pristina között. Az eddigi hírek szerint legalább négyen meghaltak a koszovói rendőrség és egy 30 főből álló fegyveres csoport között kirobbant tűzharcban. A fegyvereseket a rendőrség letartóztatta.

 

Koszovó azt állítja, hogy a fegyvereseket Szerbia támogatja, és az incidens valójában terrorcselekmény volt. A koszovói kancellár szerint a fegyveresek „szerb zöld emberkék” voltak, Vucic szerb elnököt pedig agresszióval vádolta meg. A „zöld emberkék” kifejezés Krím 2014-es annektálásakor került be a köztudatba, lényegében azokra az orosz katonákra utalt, akik országjelzés nélküli egyenruhákban jelentek meg Ukrajnában. A koszovóiak lényegében ezzel arra utaltak, hogy Szerbia küldött katonákat a szerbek lakta Észak-Koszovó annektálása céljából.

 

Alekszandr Vucic szerb elnök vasárnap este elítélte és megbocsáthatatlannak nevezte azt az incidenst, amely egy koszovói rendőr halálával járt, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a felelősség Albin Kurti koszovói kormányfőé, aki „kiprovokálta” a szerbeket.

 

 hirdetes_810x300  

„Ablin Kurti az egyedüli felelős, aki konfliktust és háborút akar. Senki más nem akar háborút, de az ő egyetlen kívánsága bevonni minket egy NATO-val vívott háborúba”

 

mondta Vucic. Később pedig kijelentette:

 

„Sosem ismerjük el Koszovó függetlenségét. Megölhettek mindannyiunkat, tehettek akármit, Szerbia sosem ismeri el a független Koszovót. Az egy idegen képződmény, amit Szerbia bombázásával és hazugságok sorával hoztak létre”

 

mondta Vucic. Hozzátette, hogy a koszovói rendőr azért halt meg, mert a nemzetközi békefenntartók, a KFOR nem tették a dolgukat.

 

Körkép.sk, Tanjug

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!