Nyitókép: Twitter X/Chancellery of the Prime Minister of Poland

 

Lengyelországnak high-tech fegyverzetre van szüksége, hogy ellensúlyozza Oroszország létszámbeli előnyét, ezért a kormány modernizálja a lengyel hadsereget – mondta Mateusz Morawiecki a lengyel légierő akadémiáján.

 

A miniszterelnök egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dęblini iskola pilótákat képez ki a Lengyelország által Dél-Koreától újonnan beszerzett FA-50-es könnyű harci repülőgépekre és az amerikai gyártmányú F-35-ös lopakodó repülőgépekre, amelyeket a tervek szerint 2024-től szállítanak a lengyel légierőnek.

 

Morawiecki kijelentette: Lengyelországnak technológiai előnyre van szüksége, hogy ellensúlyozni tudja a létszámbeli különbséget Oroszországgal. Hozzátette:

 hirdetes_300x300  

 

„Ez lehetséges. Ma már több olyan hely van a világon, ahol egy kisebb, de megfelelően felszerelt ország biztosítja magát a sokkal nagyobb létszámú potenciális támadókkal szemben”.

 

Morawiecki aláhúzta, hogy a varsói kormány hatalmas erőforrásokat fektet a lengyel hadseregbe. Idén a védelmi kiadások elérik a 137 milliárd zlotyt (29,8 milliárd euró), jövőre pedig meghaladják a 150 milliárd zlotyt (32,6 milliárd euró).

 

Szeptember 5-én Mariusz Błaszczak védelmi miniszter azt mondta, hogy Lengyelország „a világ legfejlettebb katonai felszereléseit” vásárolja a hadsereg megerősítése érdekében.

 

Megemlítette az amerikai gyártmányú HIMARS tüzérségi rakétavetőket, az amerikai gyártmányú F-35 lopakodó repülőgépeket, amelyeket a jövő évtől szállítanak, az amerikai Abrams harckocsikat, a Törökországból származó Bayraktar harci drónokat és különböző katonai felszereléseket Dél-Koreából – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Lengyelország védelmi kiadásai 2023-ban elérik a GDP közel 4 százalékát, amivel Varsó először kerül a NATO rangsorának élére.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!