Nyitókép forrása: DailyMail

 

Belebukott a kanadai-ukrán nácibotrányba Anthony Rota, a kanadai álsóház elnöke. Rota a kanadai parlament előtt „ukrán hősként” mutatta be a 98 éves Jaroszlav Hunkát, akit Justin Trudeau kanadai kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állva tapsolt meg. A probléma az volt, hogy kiderült, Hunka a második világháborúban az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának tagjaként szolgált – vagyis náci volt.

 

Hunka kitüntetése hatalmas botrányt indított el, a zsidó szervezetek, Lengyelország, Fehéroroszország, sőt, még Oroszország is magyarázatot követelt az esetre.

 

Rota később elismerte a hibát, és vállalta a felelősséget, nem sokkal később pedig lemondott hivataláról.

 

 hirdetes_810x300  

A történetnek valószínűleg itt nem lesz vége. Minden jel arra utal, hogy a gabonavita miatt megromló lengyek-ukrán viszonyt nem lesz olyan könnyű normalizálni, mint azt az elmúlt napok politikai nyilatkozatai sejtették.

 

A wPolitice.pl közlése szerint a lengyel Nemzeti Emlékezet Hivatala már elkezdte vizsgálni Hunka esetleges szerepét az 1944-es Huta Pieniacka-i mészárlásban, amely során a Waffen-SS katonái 1000 lengyel civilt égettek halálra.

 

Maga a vizsgálódás elindítás arra utal, hogy marad elég friss tüske a lengyel-ukrán kapcsolatokban ahhoz, hogy újra kiéleződjön a feszültség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.