Nyitókép: AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseinek következménye a NATO-szövetség bővítése, amely az orosz hadsereg ukrajnai inváziója után következett be.

 

A külügyminisztériumban, ahol kedden leleplezték hivatalos portréját, a volt diplomata rövid beszédében azt üzente Putyinnak: „Sajnálom, Vlagyimir, de te vagy a hibás”.

 

Clinton emlékeztetett arra, hogy a NATO-bővítés mindig is vitatéma volt az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon. „Mindig azt mondtuk, hogy senkit nem kényszerítenek a NATO-hoz való csatlakozásra”, ezt az adott ország állampolgárai döntik el.

 hirdetes_300x300  

 

Az AFP hozzátette: amikor Hillary Clinton 2009-ben Barack Obama elnök kormányában az amerikai diplomácia élére került, megkísérelte Washington és Moszkva kapcsolatának újraindítását, amelyet egy évvel korábban az orosz hadsereg grúziai beavatkozása zavart meg.

 

A két hatalom viszonya Putyin 2012-es visszatérése után ismét megromlott – a volt orosz elnök akkor azzal vádolta meg Clintont, hogy felbujtotta és támogatta az orosz ellenzék demonstrációit, amely nem volt hajlandó elismerni a parlamenti választások eredményét és a Kreml-párti Egyesült Oroszország párt győzelmét.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!