Nyitókép: Andreas Solaro/AFP/Getty Images

 

Az olasz miniszterelnök levélben fordult a német kancellárhoz, amelyben megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Berlin állítólag olyan nem kormányzati szervezeteket (NGO) finanszíroz, amelyek illegális migránsokat szállítanak olasz területre.

 

Giorgia Meloni olasz kormányfő hétfőn küldte el a levelet Olaf Scholznak – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Meloni azt írta:

 

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az Ön kormánya – az olasz kormánnyal nem egyeztetett módon – állítólag úgy döntött, hogy jelentős összegekkel támogatja az illegális migránsok olasz területen történő befogadásával és a Földközi-tengeren végzett mentésekkel foglalkozó nem kormányzati szervezeteket”.

 

 hirdetes_300x300  

Az olasz miniszterelnök azt is mondta, hogy „az NGO-hajók jelenléte a tengeren” azt eredményezi, hogy több összetákolt, migránsokat szállító csónak indult Olaszország felé, ami növeli a nyomást Olaszországra, és fokozza „az újabb tragédiák kockázatát”.

 

Korábban Guido Crosseto olasz védelmi miniszter azt mondta, hogy Olaszország segítséget és szolidaritást várt volna Németországtól ebben a nehéz helyzetben. Crosetto aláhúzta, hogy az embercsempészek elleni küzdelemre kell helyezni a hangsúlyt. Az ANSA szerint a német külügyminisztérium szóvivője megerősítette Berlin döntését, hogy pénzbeli támogatást nyújt a tengeren és a szárazföldön dolgozó nem kormányzati szervezeteknek Olaszországban (ami magyarul azt jelenti, hogy a német kormány embercsempészettel foglalkozik).

 

A hónap elején a hírügynökségek szerint néhány nap alatt csaknem 10 ezer illegális bevándorló érkezett csónakokon Lampedusára, miközben a sziget lakossága alig több mint 6000 fő.

 

Körkép.sk, ANSA nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!