Nyitókép forrása: Ukrajinszka Pravda

 

„A hivatalos vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy ukrán, még a szovjet időkben gyártott rakétákról volt szó” – jelentette be csütörtökön Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az egy évvel ezelőtt Lengyelország területére becsapódó ukrán rakéta kapcsán, amely két lengyel állampolgár életét követelte.

 

Az ukránok azóta is vitatják a rakéta származását. Az első pillanattól azt állították, hogy orosz lövedékről volt szó (Ukrajna számára nagyon jól jött volna, ha egy orosz rakéta miatt a NATO beavatkozik az oroszok ellen). Később az amerikaiak, majd a lengyelek is jelezték, hogy ukrán rakétáról lehet szó.

 

A becsapódásra tavaly november 15-én került sor Przewodów településen, amely nem messze található a lengyel-ukrán határtól. Az oroszok azokban a hetekben masszív rakétatámadásokkal pusztították az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az akkor legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint egy célt tévesztett ukrán légvédelmi rakétáról volt szó.

 

 hirdetes_810x300  

A lengyelek most a hivatalos bejelentésnél hangsúlyozták, hogy az ukrán hatóságok nem voltak túl együttműködőek az eset kivizsgálása során. Ez magyarul azt jelenti, hogy Ukrajna továbbra sem ismeri el felelősségét. Ziobro meg is jegyezte, hogy „magas politikai körökből érkező utasításra” tagadták meg az ukrán hatóságok az együttműködést. 

 

Fontos kiemelni, hogy ez az incidens vitte a legközelebb a harmadik világháborúhoz a kontinenst. Az ukránok és több liberális mainstream sajtóorgánum is orosz rakétaként mutatta be az orosz gyártmányú, de ukrán területről kilőtt lövedéket. A lengyelek egyébként aktiválták is a NATO-szerződés 4-es cikkelyét, amely még nem a beavatkozás kéréséről, hanem konzultációról szól, de lényegében az 5. cikkel előszobája.

 

Szerencsére az Egyesült Államok és a lengyelek nagyon gyorsan lehűtötték a kedélyeket, csak az ukránok erőltették saját verziójukat – azóta is. Beszédes, hogy az amerikai AP hírügynökség tudósítóját, aki orosz rakétaként számolt be lövedékről, néhány héttel később elbocsátották.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!