Nyitókép: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Washington pénteken arra figyelmeztetett, hogy Szerbia felsorakoztatta fegyveres erőit a koszovói határon. Egyúttal felszólította Belgrádot, hogy vonja vissza őket, és ezzel akadályozza meg a helyzet destabilizálódását a koszovói rendőrök és a szerb fegyveresek közötti összecsapások után.

 

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok megfigyelései szerint nagyszabású csapatok vonultak fel Szerbia koszovói határa mentén. Elmondása szerint Belgrád tüzérséget, harckocsikat és gépesített egységeket telepített oda. „Felszólítjuk Szerbiát, hogy vonja ki ezeket az erőket a határról” – tette hozzá.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „azonnali deeszkalációra és a párbeszédhez való visszatérésre” szólította fel Aleksandar Vučić szerb elnököt. Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel.

 hirdetes_810x300  

 

Vučić nem tagadta közvetlenül, hogy Szerbia összevonta volna csapatait a határon, de visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a szerb erők készenlétben állnának.

 

A jelenlegi helyzetre reagálva a NATO jóváhagyta a koszovói békefenntartó erők, a KFOR létszámának növelését – mondta Kirby további részletek nélkül. Ezt később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is megerősítette.

 

Vasárnap Koszovó északi részén fegyveresek lelőttek egy rendőrt, és több órára elbarikádozták magukat egy ortodox kolostorban Banjska faluban. Az ostrom során a koszovói rendőrök hármat agyonlőttek közülük. Ez az elmúlt évek legsúlyosabb incidense, és Koszovó azzal vádolja Szerbiát, hogy támogatja a fegyvereseket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!