Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough

 

„Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Törökország, Svédország és Csehország hadiipari vállalatainak képviselőivel folytatott találkozón a közös fegyvergyártás lehetőségeiről egyeztettünk” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton az X-en. A listából hiányzik Szlovákia, pedig Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter és a szlovák vállalatok képviselői is részt vettet a találkozón. De hiányzik a listáról Lengyelország is, ami szöget ütött a lengyel újságírók fejébe, hogy miért maradtak le annyi segítség után az ukrán hadiipari beruházásokról.

 

És nem csak arról van szó, hogy a lengyelekben kérdések merültek fel. Phillipp Fritz, a német Die Welt varsói kommentátora kifejezetten örült annak, hogy a lengyelek nem voltak jelen a találkozón. Fritz egyébként a lengyel PiS kormányzópárt egyik nagy kritikusa, aki szerint Brüsszelnek keményebben kellene fellépnie Varsóval szemben.

 

„Mindig meglepő, milyen kis befolyása van Lengyelországnak a nemzetközi politikában, annak ellenére, hogy mekkora gazdasági és katonai potenciállal rendelkezik. Egy lengyel vállalat sem került fel Ukrajna partnereinek listájára”

 

szúrt oda Fritz.

 hirdetes_810x300  

 

A Lengyel Hadiipari Szövetség is reagált a kijelentésékre. Szerinte nem annyira drámai a helyzet, mint azt a fenti képlet sejteti.

 

„A lengyel vállalatok már jó ideje jelen vannak Ukrajnában. Nem pánikolnék amiatt, hogy a találkozón Lengyelországnak nem voltak ott a képviselői. Nem nagyon lehet őket kizárni egyetlen projektből vagy tárgyalásból sem. A lengyel vállalatok már jóval a háború előtt is jelen voltak”

 

közölte a hadiipari szövetség.

 

Azt azért érdemes felvetni, hogy Lengyelország és Ukrajna esetleges rivalizálására már korábban is voltak politikai utalások. Ezeket csak felerősítette az ukrán gabonadömping körüli vita. A valódi kérdés az, annak, hogy a lengyelek nem kerültek fel a kiemelt hadiipari befektetők közé, politikai vagy stratégiai oka van. Az utóbbi azt jelentené, hogy az ukránok nem szívesen tennék függővé hadiiparukat egy „leendő riválistól”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.