Nyitókép forrása: SITA/Carsten Koall/dpa via AP

 

Újabb lélektani határt ért el a szélsőjobboldali német AfD pártjának támogatottsága. Az AfD először lépte át a 20 százalékos pártpreferenciát a nyugatnémet Baden-Wörttemberg tartományban.

 

A legutóbbi választásokhoz képest ez kétszer nagyobb támogatottságot jelent. Közben a Zöldek és a szociáldemokrata SPD (mindkettő kormánypárt) zuhan. Az előbbi 22 százalékra esett vissza, az utóbbi 12 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy egy nyugatnémet tartományban a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő az AfD, mert az első helyen továbbra is a jobbközép CDU áll 29 százalékkal.

 

Az AfD hagyományosan a keletnémet területeken erős, ott 30 százalék feletti támogatottságot élvez.

 

 hirdetes_300x300  

Ennek ellenére az utóbbi időben (elsősorban a német kormány ténykedése okán kialakult súlyos gazdasági nehézségek, valamint a migráció miatt) minden nyugatnémet tartományban erősödött a szélsőjobb.

 

 

Az sem mellékes, hogy eddig az AfD-t a mainstream pártok elszigetelték, súlyos mediális nyomás volt a pártokon, hogy a szélsőjobbal semmilyen szinten (sem tartományi, sem országos, sem helyhatásági szinten) ne működjenek együtt. Az AfD erősödése miatt azonban ez egyre kevésbé megvalósítható, és az elmúlt hetekben volt rá példa, hogy a CDU együtt szavazott a párttal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.