Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Paul White

 

Alberto Nunez Feijoo, a spanyol Néppárt elnöke valószínűleg nem fog tudni kormányt alakítani a patthelyzettel végződő spanyol előrehozott választásokat követően. A jobboldalnak és a baloldalnak is 171 mandátumot hoztak a választások, a mérleg nyelvét a katalán párt játssza.

 

A katalánok nem akarnak együttműködni a szélsőjobbnak tartott VOX-szal, amely elutasítja a katalán párt feltételeit. Így azonban az egymást kizáró feltételek miatt nincs lehetőség a megállapodásra. Most a szocialistákra szegeződik minden figyelem: ha teljesítik a katalánok feltételeit, akkor szűkös többséggel, de kormányra kerülhetnek. A spanyol parlament 350 tagú, így a többséghez legalább 176 mandátumra van szükség.

 

A héten a spanyol törvényhozásban megjelentek a katalán és baszk pártok képviselői. A VOX elutasította a fordítógép használatát, jelezve ellenszenvét a regionális nyelvek parlamentben történő használatával szemben. A szabályt, amely lehetővé tette a katalánul és baszk nyelven mondott felszólalásokat a jelenleg még hivatalban lévő baloldali kormány fogadta el nemrég, egyértelműen azért, hogy így udvaroljon a királycsináló kis pártoknak.

 

 hirdetes_300x300  

A katalánok teljes amnesztiát követelnek a katalán függetlenségi népszavazás miatt elítélt vagy megvádolt személyek ellen, és újabb függetlenségi népszavazás megrendezését követelik a kormányalakításért cserébe a baloldaltól. Elvileg a spanyol baloldal nem utasítja el ezeket a feltételeket, jelenleg azonban az sem kizárt, hogy újabb előrehozott választásokra kerül majd sor.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.