Nyitókép: AP/Petr David Josek

 

Petr Fiala cseh kormányfő bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia együttműködése a szlovákiai parlamenti választások után is nagyon szoros lesz.

 

„Figyelemmel kísértem a szlovákiai választásokat, és azt kívánom a szlovák állampolgároknak, hogy a választások utáni egyeztetések legyenek rövidek, és egy jó kormány megalakításához vezessenek”

 

– reagált a szombati szlovákiai választások eredményére a cseh kormányfő vasárnap az X (korábbi nevén Twitter) közösségi hálón.

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Babiš volt cseh kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes ISmer-SD elnökének.

 

„Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit”

 

– írta Babiš, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hlas-SD eredményét is.

 

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt elnöke is gratulált a győztesnek, és kifejezte reményét, hogy Prága és Pozsony „nemzetközi szintet meghaladó együttműködése” az új szlovák kormány alatt is folytatódni fog. Bartoš Michal Šimečkának, a Progresszív Szlovákia elnökének is gratulált. A második helyen végzett párt eredménye véleménye szerint azt bizonyítja, hogy a liberális politikának továbbra is helye van Közép-Európában.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!