Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Alex Brandon

 

Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.

 

„Ukrajna jövője az Európai Unióban, a szabadság közösségében van, és az unió hamarosan Lisszabontól Luhanszkig fog terjeszkedni”

 

– fogalmazott a tárcavezető. Biztosított afelől, hogy „az európai barátok és partnerek” támogatni fogják Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton. Ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna képes „lenyűgöző” reformokat végrehajtani az Oroszország indította háború közepette. Példaként említette az igazságszolgáltatás, a média és a korrupció elleni küzdelem terén végrehajtott ukrán reformokat.

 

Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a múlt héten kijelentette, hogy az EU-ban általános konszenzus van az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások megkezdését illetően, de a végső döntést a tagállamok „közötti közös munka előzi meg”.

 hirdetes_300x300  

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Katarína Mathernová új EU-nagykövettel múlt pénteken folytatott megbeszélésén megígérte, hogy Kijev egy hónapon belül befejezi a munkát az Európai Bizottság hét kritériumának teljesítése tekintetében – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!