Nyitókép: AP Photo/Riccardo De Luca

 

Ferenc pápa szerint létezhetnének olyan módszerek, amelyekkel megáldhatnák az azonos neműek kapcsolatait. Az ilyen áldást azonban nem szabad összetéveszteni a házasság szentségével.

 

A Vatikán hétfőn tett közzé egy levelet, amelyet Ferenc még júliusban írt öt konzervatív bíborosnak, akiktől kapott egy öt kérdésből álló listát. Sürgették, hogy erősítse meg az egyház homoszexualitásról szóló tanítását a közelgő szinódus előtt, amelyen számos témáról szó esik majd, beleértve az LMBTQ+ hívőkhöz való hozzáállást is.

 

Ferenc bíborosoknak adott válaszát a Vatikán jelenlegi hivatalos álláspontjától való elfordulásnak tekintik. A Hittani Kongregáció 2021-ben egy magyarázó megjegyzésében kijelentette, hogy az egyház nem áldhatja meg a homoszexuális kapcsolatokat, mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”.

 hirdetes_810x300  

 

Ferenc egy új levelében megismételte, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. A bíborosoknak a homoszexuális kapcsolatokról és áldásokról szóló kérdésére azonban azt mondta, hogy a „pásztori szeretethez” türelem és megértés kell. A papok nem válhatnak bírákká, „akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak”.

 

A bíborosok nem tették közzé a pápa válaszát, és láthatóan annyira nem találták kielégítőnek, hogy újrafogalmazták öt kérdésüket, amelyre a pápának egyszerűen igennel vagy nemmel kellett válaszolnia. Amikor ezt nem tette meg, a bíborosok úgy döntöttek, hogy közzéteszik a kérdéseket, és „figyelmeztetést” küldenek a híveknek. A Vatikáni Hittani Hivatal néhány órával később közzétette a pápa válaszát, igaz, a bevezető rész nélkül, amelyben arra buzdította a bíborosokat, hogy ne féljenek a szinódustól.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!