Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Petr Pavel cseh államfő a Belgiumban megrendezett College of Europe idei tanévnyitóján az uniós tagállamok vétójogának eltörlése mellett érvelt. Pedig vétójog nélkül Csehország eszközei is jelentősen beszűkülnének a nagy nyugati országokkal szembeni érdekérvényesítés terén. Ez azonban a GLOBSEC-hez kötődő volt NATO-tábornokot nem nagyon zavarja.

 

Pavel az EU-t sikeres projektként írta le, amely komoly kihívásokkal szembesül. Az amerikai külpolitikai felfogás visszaismétlésével pedig kiemelte, hogy a két fő fenyegetés az EU számára az orosz agresszió és az asszertív Kína problémája. Nem mulasztotta el megemlíteni a munkahelyek „átalakulását” és a klímaváltozást.

 

A kihívásokkal szembeni helytállás zálogát Pavel az egységben és együttműködésben látja, de nemcsak a tagállamok között, hanem főleg az Egyesült Államok és az EU között. Aztán az EU-n belüli tagállami érdekérvényesítés ellen kezdett érvelni:

 

 hirdetes_300x300  

„Az új geopolitikai irány új az EU-tól újszerű dinamikát és bővülést követel meg. Túl hosszú ideje hagytuk, hogy egyes európai országok geopolitikai manipulációt alkalmazzanak. A mi ambíciónk világos: be kell fejeznünk az európai integrációt, és ott, ahol erre szükség van az atlanti integrációt is, a Nyugat-Balkánon és a Társalt Hármak (Ukrajna, Moldova, Grúzia) esetében is”

 

fogalmazott.

 

A hatékony működés alapfeltételeként pedig a tagállami vétójog eltörlését nevezte meg. Úgy fogalmazott, hogy egy „nagy lépésről” van szó, ami a kis és közepes tagállamok között nem túl népszerű. Mivel Csehország is ezek közé tartozik, joggal merül fel a kérdés, hogy Pavel cseh köztársasági elnökként valójában kinek az érdekei szerint politizál. 

 

„Készen kell állnunk a hazai belpolitikai vitákra és különböző javaslatokat kell kidolgoznunk az EU döntéshozatali mechanizmusának javítására, beleértve a minősített többséggel törtőnő szavazást egyes területeken. Növelnünk kell a tudatosságot a téren, hogy a stabilitás és a hatalom – más szavakkal a közös cselekvés képessége – a mi közös érdekünk legyen”

 

mondta Pavel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!