Nyitókép: Facebook

 

Kilenc szíriai migránst szállító kisbusz próbált áttörni Szlovákiából Lengyelországba az ideiglenesen megújított határzáron, a marokkói nemzetiségű sofőrt őrizetbe vették – közölte csütörtökön a lengyel határőrség.

 

A határsértési kísérlet a Zwardon közúti határátkelőn történt csütörtökre virradóan – számolt be csütörtöki sajtóértekezletén Szymon Moscicki, a határőrség sziléziai alakulatának szóvivője.

 

Mint elmondta, a kisbusz vezetője nem reagált az őt megállító határőrök jelzésére, hanem gyorsított, és áthajtott a határon. A határőrök utánaeredtek, többszáz méter megtétele után megállították.

 hirdetes_400x285  

 

A sofőr gyalog menekült tovább, egy lejtőn elesett, és eltörte a lábát. A férfit kórházba szállították. Egy németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező marokkói férfiról van szó, aki ellen most bűnügyi eljárás indul – mondta el Moscicki.

 

A buszon szállított kilenc szíriai állampolgár szlovákiai tartózkodást bizonyító dokumentumokkal rendelkezett – közölte a szóvivő. A külföldieket visszatoloncolják Szlovákiába.

 

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta: előző nap közel 6 ezer személyt és több mint 2 ezer járművet ellenőriztek a szlovák határon, az esetek többségében lengyelekről és szlovákokról volt szó.

 

A szerda hajnalban visszaállított határellenőrzés során a kilenc szíriai állampolgáron kívül öt másik migránst is feltartóztattak, az utóbbiak vonaton utaztak – mondta el Michalska.

 

Az év eleje óta a határőrség több mint 1670 illegális bevándorlót tartóztatott fel a szlovák határ közelében.

 

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt kedd éjféltől vezetett be ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzést a Szlovákiával közös határán, ahol nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozták a határforgalmat.

 

Csütörtöktől az egyik átkelőn, Leluchów községben, ahol csak gyalogosok számára engedélyezték a forgalmat, a helyi polgármester közbenjárására a közúti forgalmat is felújították. Előtte a helyi lakosok tiltakoztak a vállalkozásaikat hátrányosan érintő korlátozások miatt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!