Nyitókép: Julien Warnand/AP

 

A veterán politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna tiszteletet érdemel amiatt, mert hősiesen ellenáll Oroszországnak és „védi az európai értékeket”.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi vezetője óva intett attól, hogy a döntéshozók elsiessék Ukrajna uniós csatlakozását.

 

„Bárki, akinek bármi köze is volt Ukrajnához, az tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmazott Juncker az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban. Hozzátette: Ukrajna az erőfeszítések ellenére nem áll készen a csatlakozásra, komoly belső reformfolyamatokra van szüksége.

 

Mint fogalmazott, „nem szabad hamis ígéreteket tenni az ukrán népnek, akik nyakig ülnek a szenvedésben”. Mindazonáltal szerinte európai perspektívát kell fenntartani Moldova és Ukrajna számára. Annál is inkább, mert utóbbi hősiesen ellenáll Oroszországnak és védi az európai értékeket.

 

Lehetővé kell tenni, hogy ezen országok részt vehessenek az európai integráció egyes részeiben, és lehetővé kell tenni valamiféle részleges csatlakozást, a majdnem bővítés intelligens formáját.

 

Közben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy nyilatkozott, támogatja, hogy Ukrajna 2030-ig – bizonyos feltételek mellett – csatlakozzon az Európai Unióhoz. Ukrajna 2030-ban csatlakozhat az EU-hoz, ha mindkét fél elvégzi a házi feladatot – fogalmazott Michel, aki azt követelte, hogy az EU gyorsítsa fel a döntéshozatali folyamatot.

 

Die Welt/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!