Nyitókép: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Nem külső beavatkozás okozta annak a gépnek az augusztusi lezuhanását, amelyen a zsoldos Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin is tartózkodott – jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hozzátette, hogy kézigránát-töredékeket találtak a katasztrófa áldozatainak holttestében – írja a TASR az AFP, az AP és a The Guardian szerint.

 

„Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának (Sledkom) vezetője néhány napja jelentést tett nekem. A repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak testében kézigránát-töredékeket találtak. A gépet nem érte külső hatás – ez már megerősített tény” – mondta Putyin a Valdai Nemzetközi Vita Klub ülésén Szocsiban.

 

A The Guardian szerint az orosz elnök ezzel minden bizonnyal cáfolni akarta a meg nem nevezett amerikai tisztviselők állításait, akik nem sokkal a katasztrófa után azt mondták, hogy szerintük a gépet lelőtték.

 hirdetes_300x300  

 

Mint az AP írja, Putyin megjegyezte, hogy a vizsgálat még tart. Azt nem árulta el, hogy mi okozta a balesetet, de nyilatkozata arra utalhat, hogy a gép egy véletlen gránátrobbanás miatt zuhant le. Maguk a nyomozók még nem közölték nyilvánosan a repülőgép-szerencsétlenség okát.

 

Prigozsin augusztus 23-án halt meg repülőgép-szerencsétlenségben a nyugat-oroszországi Tver régióban. Az Embraer Legacy 600 típusú gép Moszkvából Szentpétervárra tartott, ahol Prigozsin cégei székelnek. Prigozsinon kívül kilencen utaztak a gépen, köztük Valerij Csekalov logisztikai vezető és a csoport társalapítója, Dmitrij Utkin. A baleset pontosan két hónappal azután történt, hogy Prigozsin és harcosai rövid időre fellázadtak az orosz katonai vezetés ellen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!